Alman Tarım Bakanı, GDO'lu mısır yasağında ısrarlı


Alman Federal Tarım Bakanı Christian Schmidt (CSU), tarım ürünleri ticareti yapan şirketlerin piyasaya genleriyle oynanmış (GDO) mısır sürmelerini engelleme konusunda ısrarlı. Schmidt, şirketlerin AB dâhilinde ticareti serbest olan GDO'lu mısırdan vazgeçmeleri için çalışacak.

İlk adım olarak eyaletlerin ilgili birimlerine mektup gönderen Schmidt, GDO'lu mısır üretiminin durdurulması için yasak önerdi. Buna göre bakan, AB Komisyonu üzerinden şirketlere Alman piyasasına GDO'lu mısır sürülmemesi yönündeki arzusunu iletecek. Şayet bu dikkate alınmazsa, AB kuralları takip edilerek milli bir kanun ile yasak getirilecek.

Meyve ve sebze yetiştirme izinleri konusunda kararı AB veriyor. Ancak bu yıldan itibaren üye ülkeler yasak koyabiliyor. Almanya'da Büyük Koalisyon, GDO'lu ürünler konusunda geniş ölçüde mutabakat olduğu için yasak zor olmayacak. Ancak yasağın taslağı henüz tartışmalı.

Schmidt, hukuki güvenlik açısından her eyaletin kendi karar vereceği bir tüzük istiyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve eyaletler ise Almanya çapında bir yasaktan yana tavır koyuyor. Sebebi ise şirketlerin Avrupa mahkemelerine giderek yasağı iptal ettirebilecek olması.

Eyaletler, bu gibi hukuki süreçlere takılmak istemedikleri için arkalarında yasağı daha iyi koruyacak Federal Hükümet'in varlığını hissetmek istiyor.

Eyaletlere yasağı neden gerekli gördüklerine dair görüşlerini soran Federal Tarım Bakanlığı, 11 Eylül'e kadar cevap bekliyor. Cevap gelmezse, Bakanlık bütün eyaletler adına konuşabileceğinden yola çıkarak GDO'lu mısırla tek başına mücadele edecek.

GDO'lu mısır Avrupa'da en çok İspanya'da üretiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Alman Tarım Bakanı, GDO'lu mısır yasağında ısrarlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER