Almanya'da alışveriş merkezleri akıllı fiyatları sevdi


Almanya dijital çağa giderek daha hızlı ve uzun adımlarla yaklaşıyor. Benzin istasyonları, otobüs, metro, tramvay durakları derken şimdi de alışveriş merkezleri müşteriyle dijital iletişime geçiyor. Bazı alışveriş merkezleri dijital fiyat etiketi uygulamasına çoktan geçti. Bu uygulama, bilgisayar üzerinden fiyatların değiştirilmesini kolaylaştırıldığı için bütün alışveriş merkezlerini etkileyecek mahiyette.

Ortalama bir süpermarkette yaklaşık 15 bin ürün fiyatı olduğu ve bu fiyatların çoğunun her hafta yapılan indirimler sonucu değiştiği düşünüldüğünde bu adım müşteriden çok market çalışanlarını rahatlatacak bir gelişme olarak görülüyor. Bu indirimler sebebiyle çalışanlar her hafta yüzden fazla etiketi değiştirmek durumunda kalıyor. Bu ise zaman kaybının yanı sıra hata riskini de yüksek tutuyor. Bunun bir sonucu olarak Rewe, 2013 yılından bu yana yeni açtığı ve tadilattan geçirdiği şubelerinde dijital etiketleme yoluna gidiyor.

Elektronik eşya satan Media-Saturn ise bir test uygulamadan sonra ülkedeki 420 şubesinde akıllı fiyat bildirimine geçmeyi planlıyor. Yeni uygulama ile sürekli aktüel ve uygun fiyat imajı da verilmek isteniyor. Tüketicileri Koruma Merkezleri ise uygulamanın yararlarının yanı sıra dezavantajlara da dikkat çekiyor. Dijital fiyat anonslarının fiyat değişiminin sürekli, hatta her saat, her dakika olabileceği algısına yol açabileceğini ifade eden Federal Tüketicileri Koruma Merkezleri Birliği Başkanı Klaus Müller, bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini takip edeceklerini söyledi. Müller, "Benzin istasyonlarından alışkın olduğumuz gün içinde birkaç kez gerçekleşen değişimleri müşteriler yadırgayabilir. Çalışan insanlar stres halinde zamanları olmadığı için başka bir markete gidemez diye hazır pizzalar akşamları pahalı hale gelirse ne yapacağız?" dedi.

Süpermarketler ise bu kaygıların yersiz olduğu görüşünde hemfikir. Media-Saturn, amaçlarının fiyatları benzin istasyonu temposuna çekmek olmadığını söylerken, Rewe de böyle bir iddianın fantezi olduğunu ifade ediyor. Rewe, değişikliklerin sadece haftaya özgü olduğunu kaydediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da alışveriş merkezleri akıllı fiyatları sevdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER