Almanya'da aşırı sağcı partiye kapatma davası açıldı


Almanya Eyalet Temsilciler Meclisi'nin (Bundesrat), 2013 yılı Aralık ayında aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılması için Federal Anayasa Mahkemesine yaptığı hukuki girişim başarıyla sonuçlandı.

Partinin eylemleriyle ilgili kendilerine ulaştırılan belgeleri incelemeyi tamamlayan Anayasa Mahkemesi, ırkçı NPD'nin kapatılmasıyla ilgili olarak ana dava sürecini başlatma kararı aldı. Karlsruhe merkezli Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, NPD'nin Temel Anayasaya aykırı eylemlerde bulunup bulunmadığına dair sözlü duruşmaların 1-3 Mart 2016 tarihlerinde yapılacağını açıkladı.

ÖNCE MUHBİRLERİN PARTİYLE BAĞLANTISI KESİLDİ

Mahkeme iki yıl önce partinin kapatılması için yapılan başvuru sonrasında Eyalet Temsilciler Meclisi'nde yer alan tüm eyaletlerden, NPD içinde devlet için ajanlık yapan ve V-Mann olarak adlandırılan bağlantı adamlarının faaliyetlerine son verildiğine dair kanıtlar sunmasını talep etmişti. NPD'nin federal ve eyalet teşkilatlarında bulunan 11 bağlantı adamının tamamının geri çekilmesi sonrası partinin kapatılmasının önündeki hukuki engeller de kaldırılmış oldu.

PARTİ 2003'TE KAPATILAMAMIŞTI

Federal Anayasa Mahkemesi'nin ana dava sürecini başlatma yönünde karar alması Alman Federal Hükümeti, 16 eyalet hükümetleri ve Federal Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Fakat davanın başlatılması, 2003 yılında başarısızlıkla sonuçlanan kapatma davasının bu kez başarıya ulaşıp ulaşmayacağı konusundaki şüpheleri de tartışmaya açtı.

30 Ocak 2001 tarihinde dönemin sosyal demokrat Başbakanı Gerhard Schröder'in talimatıyla Federal hükümet NPD'nin kapatılması için girişimde bulunduktan sonra Eyalet Temsilciler Meclisi 30 Mart 2001 tarihinde Federal Anayasa Mahkemesi'ne kapatma davası başvurusunda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi ise parti yönetiminde istihbarat için çalışan bağlantı adamlarının bulunmasını gerekçe göstererek 18 Mart 2003 tarihinde kapatma davasını NPD'nin lehine sonuçlandırarak geri çevirmişti.

Anayasa Mahkemesi yargıçları tüm istihbaratçı bağlantı adamlarının NPD yönetiminden çekilmesini kapatma davası için şart koşmuş, aksi takdirde kapatmaya gerekçe oluşturan "Kanıtların iç istihbarat örgütü Federal Anayasayı Koruma Dairesi tarafından uzaktan kontrol edilip edilmediğinin muallakta kalacağını" açıklamıştı.

2003'teki davada usule odaklanılması nedeniyle kapatma konusu ele alınamadığından 1-3 Mart 2016 tarihlerinde yargıçların bu defa ise bağlantı adamlarının durumuna odaklanması bekleniyor.

SIĞINMACILARA SALDIRILAR DELİL OLARAK SUNULDU

Federal Anaysa Mahkemesine bu yılın Ağustos ayında deliller sunan Eyalet Temsilciler Meclisi, Temmuz ayında Dresden ve Ağustos ayında Heidenau'da yaşanan olaylara dikkat çekerek sığınmacılar ve mültecilere yönelik saldırıların NPD'nin aşırı sağcı ideolojisinin hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti. Yabancı karşıtı NPD'yle ilgili olarak ayrıca bu partinin doğu eyaletlerinde demokratik süreçleri zayıflattığı, dini ve etnik azınlıkları şiddet eylemleriyle de korkuttuğuna da dikkat çekildi.

"KAPATMA DAVASI BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANIRSA NPD GÜÇLENİR"

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyesi SPD Federal Meclis milletvekili Eva Högl, "Kapatma davası başarısızlıkla sonuçlanırsa bu vahim bir mesaj olur, çünkü NPD'yi bu durum tabiİ ki daha da güçlendirir." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin partinin kapatılmaması yönünde karar da verebileceğini anlatan Högl, sığınmacılar konusunun NPD tarafından istismar edildiği tepkisinde bulundu. Högl, "Kapatma davası başvurusu aşırı sağcılıkla mücadelede önemli bir adım." dedi.

NPD'NİN DEMOKRATİK DÜZEN KARŞITLIĞI

Alman İçişleri Bakanları Konseyi Başkanı ve Rheinland-Pfalz Eyaleti İçişleri Bakanı Roger Lewentz yaptığı açıklamada, "NPD'nin bir korku havası oluşturarak demokratik süreçleri zayıflatabilecek durumda olduğuna dair güncel belgelerin" eyaletler tarafından Ağustos ayında Anayasa Mahkemesi'ne verildiğini söyledi. NPD'nin demokratik düzen karşıtlığına dikkat çeken Lewentz, mahkemenin aldığı karardan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti İçişleri Bakanı Lorenz Caffier, kapatma davasının "daha ilk günden usule aykırılık nedeniyle geri çevrilmemesinin başarı olduğunu" söyledi. Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise, "Açıkça görünüyor ki bizim tezlerimiz ağır bastı. Yoksa Anayasa Mahkemesi sözlü duruşma tarihi vermezdi." şeklinde konuştu.

MECLİS BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİNİ ZİYARET ETTİ

Bu arada Federal Anayasa Mahkemesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert başkanlığındaki ve tüm siyasi partilere mensup vekillerin oluşturduğu bir delegasyonun yüksek mahkeme heyetini makamında ziyaret ettiği, birlikte yenen bir akşam yemeğinde de görüş alışverişlerinde bulunulduğu kaydedildi. Meclis delegasyonunu Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Andreas Voßkuhle, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ferdinand Kirchhof ve diğer üyelerin karşıladığı ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da aşırı sağcı partiye kapatma davası açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER