Almanya'da sınır dışı edilecek 200 bin göçmen ve sığınmacıdan 20 bini gönderildi


Almanya'da hakkında sınır dışı kararı olan yaklaşık 200 bin göçmen ve sığınmacı bulunuyor. 2015 yılında ise bunlardan sadece 20 bini ülkelerine geri gönderildi. Federal İçişleri Bakanlığı ülkeden 2016 yılında geri gönderilenlerin sayısının artmayacağını ifade ediyor.

Almanya'da mülteci kriziyle birlikte hakkında sınır dışı kararı verilen göçmenlerin sayısında artış oldu. Ülkeyi terk etmesi gerekenlerin sayısının 200 bini bulduğu ifade edildi. 2014 yılında 10 bin 900 kişinin sınır dışı kararı uygulanırken 2015 yılında ise sığınma ve Almanya'da kalma isteği reddedilen yaklaşık 20 bin göçmen ve sığınmacı ülkelerine geri gönderildi.

PERSONEL EKSİKLİĞİ SINIR DIŞI İŞLEMLERİNİ GECİKTİRİYOR

Federal İçişleri Bakanlığı'na göre sınır dışı kararlarının uygulanmasının en önemli sebebi yabancılar dairelerindeki personel yetersizliği. 2015 ve 2016'da yabancılar dairelerine birçok yeni personel alınmasına rağmen başvuruların incelenmesi veya sınır dışı işleminin uygulanıp uygulanmadığını takip edecek çalışan sayısının yeterli olmadığı kaydediliyor.

Suriye, Afganistan ve Irak'tan gelen sığınmacıların sınır dışı kararı olsa da uygulanmasının zorluklarına dikkati çeken Federal İçişleri Bakanlığı Yabancılar Hukuku Bölüm Müdürü Christian Klos, 2015 yılında sınır dışı edilen yaklaşık 20 bin kişinin çoğunluğunun Balkan ülkelerinden gelenler olduğuna hatırlattı.

BİRÇOK ÜLKE VATANDAŞLARINI GERİ KABUL ETMEKTE ZORLUK ÇIKARIYOR

Sınır dışı işlemlerini zorlaştıran diğer bir sebep ise göçmen ve sığınmacıların geldiği ülkelerin vatandaşlarını geri kabul etmede zorluk çıkarmaları. Burada Almanya ile göçmenin geldiği ülkenin işbirliği belirleyici oluyor. Birçok göçmenin Almanya'da kalmak için kimlik ve pasaportlarını imha ettikleri ve kişi hakkında bilgilerin doğruluğunun belirlenmesinin zaman aldığı kaydedildi. Aynı şekilde sınır dışı kararı verilen kişiye seyahat belgesinin geldiği ülke tarafından hazırlanması gerekiyor.

Welt'in haberine göre, çoğunluğu Afrika olmak üzere 17 ülke Almanya ile sınır dışı edilen vatandaşlarını kabul konusunda işbirliği yapmıyor ve vatandaşlarını geri almıyor. Alman hükümeti bu ülkelere gönderdiği mektupla işbirliğine davet ediyor. Son zamanlarda göçmen artışının yaşandığı Fas ve Cezayir ise güvenli ülke ilan edilerek bu ülkelerden gelenlerin geri gönderilmesi kolaylaştı. Afganistan'dan gelenler ise genelde korumaya muhtaç olarak kabul gördükleri için sınır dışı işlemi uygulanmasında zorluk yaşanıyor. 2012 yılından bugüne Afganistan'a sınır dışı edilen kişi sayısının yıllık 10 kişiyi geçmediği ifade ediliyor.

Afganistan'a sınır dışı işlemlerini artırmak isteyen Federal Hükümet, Afgan hükümetiyle geri kabul anlaşması yapmak istiyor. Uzmanlar ise Afganistan'da iç barış olmadığı için geri gönderme işlemlerinin sorumsuzca bir davranış olacağını ileri sürüyor. Spiegel'e konuşan İçişleri Bakanlığı Yabancılar Hukuku Müdürü Klos, sınır dışı işlemlerinin yerine getirilememesinin "hukuk devletini" gölgeleyeceğini ve halk arasında göçmenlere yönelik bir kabul sorunu oluşturacağını kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da sınır dışı edilecek 200 bin göçmen ve... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER