Almanya'da yoksul çocuk sayısı her yıl artıyor


Kalkınmışlık ve refah ülkesi Almanya'da rakamlar yeni nesiller açısından alarm veriyor. İstatistiklere göre Almanya'da her altı çocuktan biri Hartz-IV sosyal yardımıyla büyüyor. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde bu rakam daha da artıyor, her beş çocuktan birine ulaşıyor. Çocuk yoksulluğu yaygınlaşan Almanya'da, 2015 yılı Temmuz ayı rakamlarına göre; 15 yaşın altındaki 1,6 milyon çocuk sosyal yardımla geçinen aileler tarafından kıt kanaat büyütülüyor. Uzmanlar, ülkede 1,6 milyon çocuk ve ailenin Noel kutlamalarına da Hartz-IV yardımının sunduğu dar imkanlarla girdiğini hatırlatıyor.

BERLİN'DEKİ HER ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ SOSYAL YARDIMLA BÜYÜYOR

İstatistikler başkent Berlin gibi göçmen oranı yüksek kentlerde çocuk yoksulluğunun daha ileri boyutlarda olduğunu gösteriyor. Berlin'de her üç çocuktan biri sosyal yardımla büyüyor. Üstelik sosyal yardıma muhtaç duruma düşen ailelerin sayısı da sürekli artıyor. Söz konusu rakamlar, Sol Parti Federal Meclis Fraksiyon Başkan Yardımcısı Sabine Zimmermann'ın talebi üzerine Federal İş Ajansı'nın (BA) elindeki verileri değerlendirmesiyle elde edildi. BA'nın verilerine göre Temmuz 2015 itibariyle, 15 yaşın altında toplam 1 milyon 666 bin çocuk sosyala büyüyor. Bu ise toplam çocuk sayısının yüzde 15,6'sı anlamına geliyor. Rakamlar, sosyal yardımla büyüyen yoksul çocuk sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında arttığını gösteriyor.

Almanya'nın batı eyaletlerinde ise bu artış yüzde 2,8'i buluyor. Bazı bölgelerde durumun daha da kötü olduğu görülüyor. Buna göre, örneğin Berlin'de "Hartz-IV-Çocukları" denilen, Hartz-IV ile geçinen çocukların oranı yüzde 32,6'yı buluyor. Berlin'deki artış ise yüzde 1,2 oldu. Bremen'de bu oran yüzde 6,6 artışla, toplam çocukların yüzde 33.1'ine ulaşmış durumda. Yoksul çocuk oranında KRV'de bir yıldaki artış yüzde 3,3olurken, Hamburg'da yüzde 3,4 arttı. Yoksulluk doğuda daha yaygın iken, Bavyera'da yoksul çocuk oranı sadece yüzde 7,2, Baden-Württemberg'de 8,5'te kalıyor.

Sol Partili Zimmermann, "Birçok çocuk tam da Noel döneminde, yoksul şartlarda büyümeyi iyiden iyiye hissediyor." dedi. Bunun ebeveynler için de zor bir durum olduğunu kaydeden Zimmermann, "Hartz-IV sosyal yardımı ile geçinen aileler için Noel'de çocuklarına bir hediye bile alamamak acı bir durum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da yoksul çocuk sayısı her yıl artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER