Altın Portakal'da yerel medyaya sansür


Antalya 52. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde akreditasyon skandalı yaşandı. Antalya merkez ve ilçelerinde 94 yıldır yayın hayatını sürdüren Antalya Gazetesi, keyfi uygulamalar gerekçe gösterilerek festivale akredite edilmedi. Sarı basın kartlarıyla akreditasyona başvuran Antalya Gazetesi çalışanlarına, AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce kurum kartları olmadığı gerekçesiyle akreditasyon işlemleri gerçekleştirilmedi.

Bu yıl 52.'si düzenlenen Antalya Uluslararası Film Festivali'nde son yıllarda artan medyaya sansür skandalı yaşandı. Antalya merkez ve ilçelerinde yayın yapan tek yerel gazete unvanına sahip Antalya Gazetesi, kurum kartları olmadığı gerekçesiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından organizasyona alınmadı.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Antalya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Orhan, kendilerine belediye tarafından akreditasyon işlemlerinin yapılamayacağının söylendiğini bildirdi. Belediye yetkililerinin daha sonra muhabirlerine 'Sizin kurum kartlarınız yok. O yüzden akreditasyon yapamıyoruz' şeklinde bilgi verdiğini ifade eden Ali Orhan, başvuru yapan muhabirlerin hepsinde Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen sarı basın kartının mevcut olduğunu kaydetti. Kendilerine kurum kartı olmadığını gerekçe gösterdiklerini aktaran Orhan, "Zaten bizi akreditasyon yaptıkları hiçbir programa almıyorlar. Bugüne kadar hiç böyle bir şeyle karşılaşmadık. Cumhuriyet'ten önce kurulmuş bir gazeteye yapılmış tutum sadece bize değil Antalya halkına yapılmış bir uygulamadır. Bu tür akreditasyon yapmama olaylarını şiddetle kınıyoruz." dedi.

'HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KISITLIYORLAR'

AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerini hiçbir programa almadığını hatta e-posta dahi göndermediğini anlatan Ali Orhan, kendilerinin bu uygulamaya rağmen hem belediye haberlerini hem de AK Partinin haberlerini ajanslardan geldiği için gazetelerinde yer verdiğini belirtti.

Belediyenin tavrı sebebiyle programlara gitmediklerini vurgulayan Orhan, "Bu bir nevi basına uygulanan bir sansürdür. Düşüncesi ne olursa olsun haber alma özgürlüğümüzü engelliyorlar. Muhalif yayın yaptığımız gerekçesiyle bizim daha önce aboneliğimizi de iptal ettiler. Resmi ya da hiçbir özel ilanı da vermiyorlar." diye konuştu.

'HİÇBİR MUHABİRİMİZ AKREDİTE EDİLMEDİ'

Kendilerine karşı uygulanan bu durumu baskı hareketi olarak gördüklerini ifade eden Orhan, bu baskılara yılmayacaklarını kendilerinin gazetecilik yaptığını anlattı. Orhan, bölge insanına Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden haber ulaştıramadıkları için üzgün olduklarını dile getirdi.

Öte yandan Antalya Gazetesi'nin dün yayınlanan nüshasında 'Okuyucularımızdan özür!' başlıklı bir duyuru yer aldı. Duyuruda 52. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde akreditasyon uygulandığı ifade edilerek şunlar ifade edildi: "Büyükşehir Belediyesinin keyfi uygulaması sonucu hiçbir muhabirimiz akredite edilmemiştir. 94 yıldır yayın hayatını sürdüren gazetemiz gibi Antalya'nın sembolü haline gelen bir festivalden haber veremeyeceğimiz için okuyucularımızdan özür diliyor. Büyükşehir'in keyfi uygulamasının takdirini kamuoyuna bırakıyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Altın Portakal'da yerel medyaya sansür Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER