Anayasa: Basın araçlarına el konulamaz


Twitter fenomeni @fuatavni_f (fuatavni), Zaman'a el konulacağını iddia etti ancak böyle bir şey Anayasa'ya göre mümkün değil. Zira Anayasa'nın basın araçlarının korunmasını düzenleyen 30. Maddesine göre basın araçlarına el konulamaz.

Söz konusu maddede şöyle deniliyor: "Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz."

Daha önce de Zaman Gazetesi'nin matbaalarına el konulması talep edilmiş ancak Anayasa'nın yukarıdaki maddesi gerekçe gösterilerek bu talep reddedilmişti. Sulh Ceza Hakimi Şehsuvar Koçak, söz konusu isteği, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 30. Maddesi'nde 'Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz' hükmü getirilmiştir." diyerek reddetmiş ve şu uyarıda bulunmuştu: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hükümüne uygun olarak söz konusu arama yapılması talep edilen Feza Gazetecilik tesislerinin kanuna uygun kurulmadığı yönünde bir iddia ve dosyada buna ilişkin bir bilgi ve belge bulunmamaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa: Basın araçlarına el konulamaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER