Anayasa Mahkemesi'nden 'mülkiyet hakkı' kararı


Anayasa Mahkemesi (AYM), Bulgaristan'da öğretmen olarak geçen hizmet süresinin Türkiye'de çalıştığı hizmet süresine eklenmeden emekli aylığının bağlandığını ileri sürdüğü kişinin mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Başvurucu Mehmet Hocaoğlu, mahkeme kararına rağmen Bulgaristan'da öğretmen olarak geçen hizmet süresinin Türkiye'de çalıştığı hizmet süresine eklenmeden emekli aylığının bağlandığını öne sürdü. Konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptığı müracaatın da reddedildiğini kaydeden Hocaoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM'nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Başvurucunun ilk talebi üzerine SGK tarafından verilen cevapta yargılama sırasında savunma, temyiz ve karar düzeltme dilekçelerinde mahkeme kararının kesinleşmeden sonra kararın uygulanmasına yönelik başvurucunun reddine dair yazıda ileri sürülmediği mahkeme kararının uygulanıp uygulanmadığını belirtmek amacıyla AYM'ye yazılan yazı üzerine bildirildiği anlaşılmıştır. Sonradan ileri sürülen bu iddianın somut başvuru acısından kararın uygulanmasına engel teşkil etmeyeceği kabul edilmiştir.

SGK'nın aleyhine verilen ve infaz edilebilir yargı kararının uygulanmamasının başvurucunun mahkemeye ihlal ettiği dolayısıyla anayasanın 36. maddesini etkili sonuçları bakımından konusuz bıraktığı anlaşılmış olup başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

Başvurucu Bulgaristan'da geçen görev sürelerinin emekliliği esas fiili hizmet süresinin tespitinde değerlendirmesini talep etmiş, SGK tarafından bu talep 17 Mayıs 2013'te reddedilmiş. Bu şekilde başvurucunun lehine olan kesinleşmiş mahkeme kararının başvurucunun emekli olduğu 15 Mart 2013'ten itibaren uygulanmaması kararı etkili sonuçları bakımından konusuz bırakmıştır. İşlem yapılamaması nedeniyle başvurucunun anayasanın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."

BaşvurucununAnayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ve 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, kararın bir örneğinin SGK'ya gönderilmesine hükmetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Anayasa Mahkemesi'nden 'mülkiyet hakkı' kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER