Ankara Barosu'ndan sigorta tahkim komisyonu başvuru ücreti zammına dava


Ankara Barosu, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ücretlerine yapılan zammı yargıya taşıdı.

Ankara Barosu Başkanlığı tarafından Danıştay Başkanlığı'na sunulan dava dilekçesinde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ücretlerini 5 Ocak 2016 tarihinde yeniden düzenlediği anımsatıldı. Dava dilekçesinde, yeni düzenlemeyle 20 bin TL'nin üzerindeki uyuşmazlıklar için uyuşmazlık tutarının yüzde 1,5'i gibi fahiş bir başvuru ücreti belirlendiği vurgulandı. Bu oranın, alternatif bir yargı olarak çok daha ucuz ve cazip olması gereken Sigorta Tahkim Komisyonu'nu adli yargıdan kat kat pahalı bir seçeneğe dönüştürdüğü kaydedildi.
"Bu durumda zarar görenlerin alacaklarını adli yargıya nazaran kat kat pahalı olan alternatif yargı yolunda talep etmesi beklenemez" denilen dava dilekçesinde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ücretlerine ilişkin idari işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru ücretlerine yapılan fahiş zammın yarattığı sonucu bir örnekle anlattı. Zorunlu Trafik Sigortası kapsamındaki vefat tazminatı miktarının bu yıl kişi başına 310 bin lira olduğunu anımsatan Hakan Canduran, şunları dile getirdi: "Bir yakınını trafik kazasında kaybeden biri, sigortadan bu tazminatı alabilmek için Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurmak istese 4 bin 650 lira başvuru ücreti ödemek zorunda kalacak. Oysa adli yargıda dava açarsa bin 58 lira mahkeme masrafı ödemesi yeterli olacak. Yani Sigorta Tahkim Komisyonu'na ödeyeceği miktar, mahkeme masraflarına ödeyeceği miktarın tam 4,5 katı.
Üstelik Sigorta Tahkim Komisyonu'nun 40 bin liranın üzerindeki uyuşmazlıklarda verdiği kararlar için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabiliyor. Temyiz sırasında da başvuru ücreti kadar bir ücretin Komisyon'a yatırılması gerekiyor. Yani temyize gittiğinizde Komisyon'a ödeyeceğiniz toplam miktar, mahkeme masraflarına ödeyeceğiniz miktarın tam 9 katına çıkıyor. Ankara Barosu olarak bu çarpıklığa son verilmesini istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Ankara Barosu'ndan sigorta tahkim komisyonu başvuru ücreti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER