Arap basını: Binin üzerinde İran askeri Suriye'ye ulaştı


Arap basını, Rusya Hava Kuvvetleri'nin başlattığı operasyonlar sonrası Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e destek vermek için binin üzerinde İran askerinin karadan ülkenin kuzeyine ulaştığını yazdı.

Arap basını, Rusya'nın, IŞİD ve muhaliflere havadan yaptığı operasyonlarla Esed rejiminin eskisinden daha güçlü hale geldiğini aktardı. Bu operasyonlara İran'ın da Esed'e destek için karada savaşmak üzere binden fazla askeri dün gece Suriye'ye gönderdiği ileri sürüldü.

İran askerlerinin Suriye topraklarına ulaştığı iddiası, gece geç vakitlerde hemen hemen bütün Arap basınında son dakika haberi olarak geçti. Suudi Arabistan'ın en önemli haber kanallarından El-Arabi, "Binin üzerinde özel eğitilmiş İran askeri Esad rejimine destek için Suriye'ye giriş yaptı" haberini son dakika olarak geçti. Birleşik Arap Emirlikleri'nden ve bölgenin en fazla izlenen haber kanallarından Skynews Arabia ise "Yüzlerce İran askeri, karada savaşmak için Suriye'ye ulaştı" spotuyla haberi izleyicilerine duyurdu. Mısır'dan El-Vatan gazetesi de "İran bölgede ateşle oynuyor. Arap topraklarına asker soktu" diyerek sert tepki verdi. Ayrıca Arapça yayın yapan ve internet üzerinde en fazla takip edilen haber siteleri arasında gösterilen The Huffıngton Post Arabia da İran'ın Suriye'ye en az bin asker gönderdiğini aktardı. Arap basını İran'ın bölgeye asker gönderdiği iddialarının doğrulandığını ise şu ifadelerle dile getiriyor: "Geçen hafta İranlı komutan Hüseyin Hamedani, Halep'te Suriye ordusu ile birlikte IŞİD'e karşı savaşırken öldürüldü ve bugün ise alt rütbeli iki İran vatandaşı asker ölü bulundu."

Rusya'nın desteğiyle toparlanan Suriye Ordusu'nun, Lübnan'daki Hizbullah'tan aldığı binlerce savaşçı ile birlikte İran'ın gönderdiği iddia edilen askerlerle Halep'i abluka altına almak için kara harekatı başlatacağı belirtildi. Ayrıca Arap devletleri, Rusya'nın 30 Eylül'de IŞİD'e karşı başlattığı hava operasyonlarını desteklerken diğer muhalif hedeflerinin de vurulmasına karşı çıktıklarını açıktan ifade ettiği ileri sürüldü.

Öte yandan, Ortadoğu'nun en önemli gazetelerinden El-Ahram yazarı ve Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Hani Raslan, Esed'in güçlenmesinde Türkiye'nin yanlış politikaları olduğunu vurgulayarak en yetkili ağızlardan söylenen parıltılı sözlerin de boşta kaldığını aktardı. Raslan, özellikle Erdoğan ve AK Parti hükümetinin IŞİD'le beraber anılmasından sonra Ankara yönetiminin Suriye ve Ortadoğu politikasında eksen kayması yaşadığını vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Arap basını: Binin üzerinde İran askeri Suriye'ye ulaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER