Arıcılardan sahte bal uyarısı

Arıcılardan sahte bal uyarısı

Türkiye'de kaliteli bal üretiminde ilk sıralarda yer alan Yozgat'ta arıcılar son zamanlarda piyasalarda sahte bal satışının çok yaygın bir hale geldiğini belirterek, vatandaşları sahte bala karşı uyardı.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinin Çakırlar köyünde 14 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Mehmet Cesur, bal alımında dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Cesur, "İnsanlarımıza bal diye reçel satılıyor ve bu ballar glikozla üretiliyor. Glikozun ne şartlarda yapıldığı belli değil. Bu yüzden sağlık açısından da sakıncaları vardır. Glikoz ham maddesinin kilosunun 1,75 liradır. Glikoza boya katıyorlar. Petek kırıntılarını içine dolduruyorlar. Bu şekilde bal diye halka satılan ürünün kilosu 2,5 TL'ye mal oluyor. Sonra bunu da bal diye halka kilosunu 10 liradan satıyorlar." dedi.

GERÇEK BAL, FİYATA BAĞLI DEĞİLDİR

Bazen kovanlarından yaklaşık olarak 1 ton bal elde edildiğini ve bazen de bu miktarın daha yüksek veya daha düşük olabileceğini anlatan Cesur, şu ifadeleri kullandı: "Eğer ana arı telef olursa o petek bir daha kendine gelmez. Balın hasadı biter ve baldan verim elde edilemez. Bundan dolayı insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için piyasada satılan ballara meylediyor. Ortalıkta glikoz ballar da çok dolaştığı için bu ballardan anlamayan insanlar bu balları hakiki bal niyetine alıyorlar. Bazıları da fiyata bakarak değerlendiriyor. Ancak balın fiyatına bakarak değerlendirmek yeterli değildir. Gerçek bal fiyata bağlı değildir."

BALIN RUTUBETLİ YERDE BIRAKILMAMASI LAZIM

Kış aylarında hem sahte hem de orijinal balların tamamının donduğunu, bu bağlamda balın donmasının hakiki ya da sahte oluşuyla ilgili bir belirti olmadığını vurgulayan Cesur, "Bal alan vatandaşlarımız balı buzdolabına bırakıyor. Sonra da bala baktığında bal donuyorsa hemen çöpe atıyor. Bu bal sahtede olabilir ama hakiki balda bu şekilde donabilir. Öğrenebilmek için balı sıcak suda bekletmemiz lazım. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Mesela bal kesinlikle rutubetli yere bırakılmaması gerekir. Kesinlikle bal buzdolabına bırakılmamalı." uyarısında bulundu.

Mehmet Ekinci adlı üretici ise "Özellikle bazı televizyon kanalları bal reklamlarında çok ucuz fiyata bal satışı yapıyorlar. Bu balları iyi tahlil etmek gerekir." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Arıcılardan sahte bal uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER