Arnavutluk Başbakanı hünerlerini sergiledi


Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kişisel çalışmalarından oluşan 131 resmi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde sergiledi. Büyük ilgi gören serginin açılışında konuşan Rama, "Hayatımı politikaya adamadan önce ben sanata adamıştım, sanatçıydım. Yine de sanatçı olduğumu düşünüyorum. Çünkü sanatçı kimliğimi kendimden ayrı göremem." dedi.

Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, 21 Aralık-21 Ocak tarihleri arasında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın, sanatçı kimliği ile ilk kez Türkiye'de gerçekleştirdiği kişisel sergisine ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda dün akşam Edi Rama'nın da katılımıyla serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergiyi ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da gezdi. Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden çok sayıda akademisyen de sergi açılışında hazır bulundu.

Sergideki eserler, Edi Rama'nın gezi, ülke ve çalışma ziyaretleri ile toplantılarda A4 kağıtlara çizdiği soyut resimlerden oluşuyor. Koleksiyonda çeşitli ebatlara 131 resim bulunuyor.

Serginin açılışında duygu ve düşüncelerini dile getiren Rama, içindeki sanatçı kişiliğinden bahsetti. Rama, sanat ve politika ile ilgili şunları söyledi: "Hayatımı politikaya adamadan önce ben sanata adamıştım, sanatçıydım. Yine de sanatçı olduğumu düşünüyorum. Çünkü sanatçı kimliğimi kendimden ayrı göremem. Sanatçı olmak benimle sürekli hareket eden bir şey. İçimdeki siyasetçi de benimle hareket eder. Sanatçı zamanımdan çalıyor, kalemimden çalıyor, boylarımdan çalıyor; aynı zamanda her zaman sanatça dile getirmek istediğim fikirleri siyaset bazen benden uzaklaştırabiliyor. Her zaman bende var olan sanatçılık intikamını almayı bilir. İşte içimdeki sanatçı benim çalışma masama yayılıyor. A4 kağıtlarını sizin gördüğünüz bu resimlere dönüştürüyorum."

'DÜŞÜNCELERİM, ORADAKİ İNSANLAR, SİYASET VE TARTIŞILAN KONULARLA İLGİLİDİR'

"A4 kağıtlara çizerken esasında düşüncelerim, siyaset, insanlar ve orada tartışan konularla ilgilidir." diyen Rama, "İşte bilinçsizce olsa da el farklı şekilde hareket ediyor, şekillerle, boyalarla, renklerle başka bir şey bu resimleri ortaya çıkarıyor. Bu şekiller ve renkler hayattır, işimin parçalarıdır. Çalışırken gözlerime iyi gelen, aynı zamanda kulaklarıma da iyi gelir bu şekiller ve renkler. Benim için çok özel bir sergi, her şeyden önce bu alanda bu binada olduğu için. Modern sanata, çağdaş sanata doğrudan bağlı olmayan bir alan burası. Sanat öğrencilerine ve onların içinde barındırdıkları çağdaşlığa kapıları açan bir alan." ifadelerini kullandı.

SERGİYİ GEZENLERDEN TAM NOT

Sergiyi gezenler de bir politikacının sanatçı kişiliğine sahip olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sergiyi 'müthiş bir şey' olarak özetleyen Veronica Gündüzlü, düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: "Çok güzel bence. Keşke daha fazla başbakan resim yapabilse. Ben Rus asıllıyım. Rusya'da belediye başkanları mesela çok iyi şarkı söyleyenler vardır. Ressam olanını ben bilmiyorum. Bu muhteşem bir şey. Sanıyorum Türkiye'de böyle bir siyasetçi yok. Aklıma gelmiyor şu an. Güzel olan bu ki politikayı konuşmadık, sanatı konuştuk."

Bir başka vatandaş ise Türkiye'de böyle bir siyasetçi olmadığına dikkat çekerek, "Bir Kenan Evren vardı, o da ne kadar siyasetçi?" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Arnavutluk Başbakanı hünerlerini sergiledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER