Atalay: Kiralık işçilik taşerondan daha fazla bela getirecek bir hazırlık


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk -İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, gündemde olan kiralık işçi uygulamasının, taşerondan daha fazla bela getireceğini söyledi. Atalay, ayrıca zorunlu arabuluculuk hakkında kanun hazırlığı olduğunu açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendika yöneticileriyle birlikte Anadolu Otel'de gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Atalay, esnek çalışmayla ilgili vekillere kaygılarını anlattıklarını söyledi. Esnek çalışmada, tarımda kamyon üstünde işe giden kadınların sorunları, evde hasta bakan kadınların sorunları, evde temizliğe giden kadınların sorunları olduğunu vurgulayan Atalay, "Aynı iş yerinde işveren 750 normal işçi, 250 tane de kiralık işçi. Taşeronun getireceği olumsuzlukları ifade etmiştik. Bu kiralık işçilik taşerondan daha çok ülkenin başına bela olacak bir hazırlık. Köle, amele pazarı gibi bir düzenleme. Burada yeni Soma'lar, Ermenek'ler gündeme gelecek. İlle birilerinin ölmesi mi lazım meselelerin hallolması için. Bir iş yerinde kiralık işçilik varsa, orada cenazeye gitme, düğüne gitme, hasta olma, ikramiye yok." ifadelerini kullandı.

"ZORUNLU ARABULUCULUK HAKKINDA KANUN HAZIRLIYORLAR"

Zorunlu arabuluculuk hakkında kanun hazırlandığını belirten Atalay, "Mahkemelerin iş yükünün çok olduğuyla ilgili bir düzenlemeyi Adalet Bakanlığı'nın kısa bir zamanda getireceğini tahmin ediyoruz. Düzenleme, 'mahkemeye gitmeden işçi patronla oturup anlaşın' diyor. Biz mahkemeye gittiğimiz zaman kıdem tazminatı başta olmak üzere, belki zamanı bir sene oluyor ama sonunda yüzde 90 işçinin lehine karar çıkıyor. Zorunlu arabuluculukla ilgili olumlu bir-iki madde olmasına rağmen daha tehlikeli maddelerin olduğunu arkadaşlarım ifade ediyor." diye konuştu.

"BU RAKAMLAR DOĞRU DEĞİL"

Bakanlığın kıdem tazminatıyla ilgili yüzde 86 alınamadığı yönünde görüş belirtmesinin sorulması üzerine Atalay, "Bu rakamlar doğru değil. Mahkemeye gidip de almadığımız hiç kimse yok. Belki sayarsak 3- 5 kişidir. Bizim aklımızdan zorumuz mu var? Alamadıklarımız batak iş yerleriyle ilgili." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Atalay: Kiralık işçilik taşerondan daha fazla bela getirecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER