'Atık kağıt işçilerinden atık alan firmalara 140 bin TL ceza' Meclis'te


HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 'sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alan firmalara 140 bin TL'lik cezai yaptırım uygulanması' hakkında TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından cevaplanması istemiyle verdiği önergede Milletvekili Kerestecioğlu, "Bakanlığınızın işçilerden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan firmalara 20.01.2016 tarihi itibariyle tebligat ve denetim memurları yolladığı haberleri basına yansımıştır. Söz konusu tebligatta, sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alan firmalara 140.000 TL'lik cezai yaptırım uygulanacağı belirtilmektedir. Geri dönüşüm sistemini düzenleyen ve son yıllarda birbiri ardına çıkarılan genelgeler, yasa ve mevzuatlar, yasak ve cezalar, atıkların yarattığı rantın boyutlarını ortaya koymaktadır. Bugün büyük firmalar, belediyelerden atık toplama hakkını satın alarak, atık kağıt işçilerinin bir kısmını taşeron firmalar altında çalıştırmayı hedefliyorlar. Böylesi bir düzenleme, on binlerce atık kağıt işçisinin sistemin dışına itilmesi ve işlerini kaybetmeleri anlamına gelmektedir." dedi.

HDP'li Kerestecioğlu, bu bağlamda Bakan Fatma Güldemet Sarı'ya şu soruları yöneltti:
"Bugün Türkiye'de kaç atık kağıt işçisi çalışmaktadır? İllere göre dağılımı nasıldır?
Bakanlığınız tarafından, düzenlemeler hayata geçirilmeden önce atık kağıt işçilerinin çalışma ve yaşam koşulları ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır?

İşçilerden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan firmalara yönelik cezai yaptırımlar neticesinde yaklaşık kaç atık kağıt işçisinin işini kaybedeceğine dair Bakanlığınızın bir araştırması var mıdır?

Söz konusu düzenlemeyi hayata geçirirken Geri Dönüşüm İşçileri Derneği gibi işçi dernekleriyle görüştünüz mü?

Düzenleme ile işlerini kaybedecek atık kağıt işçilerinin insanca işlerde istihdamı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürüttüğünüz bir müşterek çalışma var mıdır?

Atık kağıt işçilerine yönelik bir istihdam programınız yoksa yüz binlerce işçinin işsiz kalmasına neden olacak bu düzenlemenin yaratacağı sosyal ve ekonomik yıkım karşısında Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

Türkiye genelinde kaç şirkete ihale yoluyla atık kağıt toplama işi verilmiştir? İhaleler hangi usullerle yapılmaktadır?

Belediyelerden ihale yoluyla atık kağıt toplama işi alan taşeron firmalarda çalışan kağıt atık işçilerinin iş koşulları ve özlük hakları ne durumdadır? Bakanlığınız, söz konusu işçilerin haklarını iyileştirmek, ihalelere işçilerin iş koşulları ve özlük hakları ile ilgili kıstaslar koyulmasını sağlamak için de bir tebligat yayınlamayı planlamakta mıdır?

SİMAT Geri Dönüşüm Sistemi ile Çınar Kağıt Atık Ambalaj isimli firmaların yüz binlerce atık kağıt işçisini işsiz bırakarak sermayenin kârını artıracak düzenlemenin uygulanması için Bakanlığınızla yakın görüşmeler yaptığı iddiası doğru mudur?"
CİHAN
<< Önceki Haber 'Atık kağıt işçilerinden atık alan firmalara 140 bin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER