Avrupa Birliği, mülteci akınına karşı Türkiye ile diyalog arayışında


Mülteci krizine çözüm bulmak amacıyla dün akşam Brüksel'de bir araya gelen Avrupalı liderler, Ortadoğu'dan mülteci akınını azaltmak için onlara yerinde yardım yapılmasına karar verdi. Bu kapsamda uluslararası yardım kuruluşlarına acilen 1 milyar Euro aktarılacak. Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi bölge ülkelerine de daha fazla fon aktarılması karara bağlandı.

"Bu insanların geldiği ülke ve bölgelerin istikrarı için daha fazla şey yapmalıyız." diyen İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriyeli mülteciler için 152 milyon dolarlık ek yardım taahhüdünde bulundu.

Toplantıda, 2 milyon civarında sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye ile diyalogun artırılması üzerinde de mutabık kalındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim'de yapması planlanan Brüksel ziyaretinde bu mesele ele alınacak.

AB üyesi ülkelerin liderleri, sınır kontrollerinin artırılmasına da karar verdi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, birliğin dış sınırlarında kontrolün nasıl sağlanacağının en acil soru olduğunu söyledi. Liderler, AB'nin sınır güvenliği ve kolluk güçlerine destek sözü verdi. Gelen sığınmacıların kayıtlarının yapılması için de İtalya ve Yunanistan'a destek verilecek.

AB Zirvesi'nde ayrıca Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için BM'nin çabalarını tazelemesi çağrısı çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu konuda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed dahil tüm aktörlerle konuşulması gerektiğini savundu.

Avrupa ülkelerinin en acil önlemleri alacağı, üç hafta sonra yapılacak AB Zirvesi'nde de mülteci krizine ortak yaklaşımın ne olması gerektiği konusunda görüşmelerin devam edeceği belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği, mülteci akınına karşı Türkiye ile... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER