Avrupa'daki azınlık toplulukları ayrımcılık sorunları ile karşı karşıya


Amerikan Dışişleri Bakanlığı Müslüman Toplumlar Özel Temsilcisi Şeref Zafer, Avrupa'daki azınlık toplulukların ayrımcılık ve entegrasyon sorunları ile karşı karşıya olduğunu söyledi. IŞİD'in gençleri kandırmasına imkan verilmemesi gerektiğini vurgulayan Zafer, internet ve sosyal ağları kullanarak gençlerin anlayacağı dilde hitap edilmesini gerektiğini vurguladı.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Şeref Zafer, yaklaşık bir yıl önce göreve geldiğinden bu yana Avrupa'ya üçüncü ziyaretini gerçekleştirdiğini, daha önce Fransa, Hollanda, Avusturya ve İngiltere'ye gittiğini anlattı. "Benim için Avrupalı Müslüman liderlerle ilgilenmek büyük bir ayrıcalıktır." diyen Zafer, Avrupa'daki Müslümanların sivil toplum kuruluşları olarak örgütlenmeleri, gelişip inkişaf etmeleri konusunda olumlu gelişmelere şahit olduğunu belirtti.

Şeref Zafer, "Avrupa'daki azınlık toplulukları, entegrasyon ve ayrımcılık sorunları ile karşı kaşıya. IŞİD gibi grupların gençleri hedef alması bir sorundur. ABD'de biz de bazen bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz." diyerek, bu tarz sorunun çözümü doğrultusunda deneyim paylaşımı ve sıkı işbirliğin önemini vurguladı. Uyumu iki yönlü sokağa benzeten Zafer, "Müslüman toplumunun görevi entegre olmak, dil öğrenmek, toplumun bir parçası olmak, oy verme ve aktif vatandaşlar olmaktır. Ancak bu aynı zamanda iş piyasasını açmak, insanların eğitime erişimi sağlamak ve eğer ayrımcılık olursa, bunu soruşturmak ve yargılamak da devletin görevidir." diye konuştu.

Avrupa'nın yanı sıra Müslüman nüfusunun yoğun olduğu Endonezya, Malezya, Brunei ve Ortadoğu'ya da seyahat ettiğini anlatan Zafer, Müslümanların ekonomik gelişmeler, temiz bir çevre, barış ve çevre gibi herkesi ilgilendiren konulara önem verdiğini, bundan dolayı görüşmeleri sadece din odaklı olmadığını vurguladı.

GENÇLERİN ANLAYACAĞI DİLDEN KONUŞMAK GEREKİYOR

ABD Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Uluslararası Koalisyon'un önceliğinin IŞİD ile mücadele etmek olduğunu belirten Zafer, IŞİD'in gerçekten ne olduğunu tasvir ederek onların propagandasına karşı mücadelede yardımcı olmanın kendisinin odaklandığı konu olduğunu anlattı. Çocuklarını kaybeden anneler, yurtdışına gitmiş ve aldatıldığını farkına vararak geri dönenler, eski aşırıcılara yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Zafer, IŞİD'in gerçekten ne olduğunu bilen Müslümanların sesini ve hikayelerini özellikle gençlere ulaştırmanın üzerinde durdu.

"Bazen gençlere ulaşmanın en iyi yolu bir saat hutbe okumak değil. Bazen gençlerin anlayacağını dilde konuşmak gerekiyor." diyen Zafer, internet, sosyal medyayı kullanmanın önemini de dile getirdi. Zafer, İslam'ın adını suistimal ederek terör estiren IŞİD'le ilgili, "Onlar, herkesten çok Müslümanları, Şiileri, Sünnileri öldürüyorlar. Onlar, Türk mirası dahil, dini mirasları yok ediyorlar." diye konuştu.

Bir sorunun çözümü için diyalog ve barışçıl yollar aramın önemli olduğuna da dikkat çeken Zafer, ancak ayırım yapmaksızın öldüren, asırlardır o bölgelerde yaşayan etnik azınlıklara saygı göstermeyen örgütle bu yolla çözüme ulaşılmayacağını ima etti. Zafer, "Bundan dolayı IŞİD'i yenmek için koalisyonumuz var. Burada diplomasi ve diyalog için rol var, fakat şu anda Başkan Barack Obama'nın dediği gibi IŞİD'i yenmemiz lazım." diye sözlerini tamamladı. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'daki azınlık toplulukları ayrımcılık sorunları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER