Avrupa'dan IŞİD'e 4 bin kişi katıldı


Paris saldırılarının ardından Avrupa güvenlik seviyesini en üst seviyeye çıkarırken, güvenlik güçleri tavizsiz bir şekilde operasyonlar düzenliyor. Siyasi gruplar da IŞİD ve diğer terör örgütleri ve radikalleşme ile mücadele konusunda projeler üretmeye çalışıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu olan Sosyal Demokratlar (S&D) Avrupalı gençlerin radikalleşmesi ve terörle mücadele konusunda bir rapor hazırladı. S&D grup özellikle son haftalarda sağ grupları güvenlikçi söylemlerini eleştirirken sorunun toplumun da güvenini kazanarak çözülmesinden taraf olduğunu ifade ediyor.

S&D grubun medeni özgürlükler, adalet ve içişleri sözcüsü Birgit Sippel 2012 yılından buyana 4 bin Avrupalı gencin Suriye'de savaşmak için IŞİD'e katıldığını söyledi. "Paris'e Londra'da ve Kopenhag'daki saldırılar bize gösterdi ki terör saldırısı yapanların büyük çoğunluğu Avrupa'da doğan gençlerden oluşuyor. Avrupalı gençlerin terör örgütleri tarafından radikalleştirilmesin önüne geçilmesi gerek." ifadelerini kullandı.

Tehditler karşında güvenliği artırmanın ve eldeki tedbirlerden tam faydalanmanın kaçınılmaz olduğu ancak bundan daha önemlisi giderek radikalleşen Avrupalı gençlerin sorununa çözüm bulmak olduğunu söyleyen Sippel, "Sosyal demokratlar olarak bizler marjinalleşmeye karşı mücadele etmek zorundayız." dedi.

NEFRETİ TEŞVİK EDEN SİTELERİN DAHA YAKINDAN TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR

Raporun koordinatörü Ana Maria Gomes ise sadece güvelik önlemlerinin alındığı bir yaklaşımın işe yaramayacağını söylerken, aşırılığa karşı ideolojik savaşı kazanmak için toplumun güven ve desteğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Gomes, "Bir taraftan aşırı ve radikal gruplarla mücadele ederken diğer yandan radikalleşme endişesi taşıyan aileler veya toplulukların desteklenmesi gerek. Tabii ki bütün dünyada aşırılığa karşı el ele mücadele etmek gerekir ama en önemlisi olarak kendi toplumuz içinde bunu başarmalıyız." ifadelerini kullandı.

Gomes, "Hazırladığımız bu rapor, çoğunlukla genç Avrupalıları hedef alan aşırı gruplarla ve şiddet ideolojisi ile bağlantıyı kesmeyi ve pratik adımların atılması gerektiğini içeriyor. Nefreti ve şiddeti teşvik eden sitelerin daha yakından takip edilmesi gerekiyor. Cezaevlerinde ise radikalleşme ile ey iyi şekilde mücadele ederken çoğulculuğu ve eleştirel düşünmeyi teşvik eden eğitim programları ve savunmasız insanlara yardım sağlamalıyız." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'dan IŞİD'e 4 bin kişi katıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER