"Avrupa insan hakları konusunda riyakar davranıyor"



Sakarya Barosu İnsan Hakları Merkezi, Avrupa'nın insan hakları konusunda kendilerine dokunulmadığı sürece riyakar davrandığını açıkladı.

Baro, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, İnsan Hakları Bildirgesi'ne rağmen dünyada hala birçok bireyin bu haklardan asgari ölçülerde dahi yararlanamadığı belirtildi. Açıklamada, en temel hak olan yaşama hakkı bile hiçe sayıldığı, gelişmemiş olarak nitelenen coğrafyalardaki insanların hala orta çağ düşüncesi ile eşit birey olarak görülmediği vurgulandı.

Türkiye'nin komşu olduğu coğrafyalarda son100-150 yılda birçok zorunlu göç ve sürgünü yaşandığı ifade edilen açıklamada, daha 20 yıl öncesinde Avrupa'nın orta yerinde insanların naklen yayında soykırıma tabi tutulduğu belirtildi. Sakarya Barosu'nun yazılı açıklaması şöyle devam etti: "Egemen devletlerin sözüm ona konsensüs sağladığı ve kendilerine dokunmadığı sürece sesini çıkarmadığı bir riyakar durum söz konusu. Etrafımızda yaşanan gelişmeler malumumuz. İnsani haklara olan saldırılar her geçen gün artıyor. Sığınmacılar için dünya en asgari koşulları dahi sağlamakta aciz."

İnsan hakları ve onurunu savunan örgütlerin, kendi temel haklarını da tehlikeye atarak bu işe soyunduğu dile getirilen açıklamada, şöyle sona erdi: "İnsan hakları savunucuları dünyanın her köşesinden insan hakları ihlallerini rapor ediyorlar. Bizler de Sakarya Barosu olarak bölgede ve ülkede yapılanlar ile ilgili sesimizi çıkarmaya var gücümüzle çalışıyoruz. Yaşama hakkının ihlalinden, düşünce ve inançlarla ilgili hakların kullanılmasında yaşanan sıkıntılara; eğitim ve sağlık hakkının kullanılmasından sosyal, kültürel ve ekonomik haklarla ilgili sorunlara kadar farklı türden ihlaller günümüzde yaşanan acı gerçekler arasında yer alıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber "Avrupa insan hakları konusunda riyakar davranıyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER