Avustralya'nın yeni Başbakanı gazeteci, avukat ve banker Malcolm Turnbull


Avustralya'nın 59 yaşındaki yeni Başbakanı Malcolm Turnbull, gazeteci, avukat, banker ve siyasetçi kimliği ile dikkat çekiyor. Sydney Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Turnbull, daha sonra İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde eğitim aldı.

Otel işletmecisi bir baba ve radyo oyuncusu bir annenin evladı olan Turnbull, 9 yaşında ebeveynlerinin ayrılmasının ardından babası tarafından yetiştirildi. Avustralya'nın bir Cumhuriyet olması gerektiğini savunan Turnbull, 2000 yılına kadar Avustralya Cumhuriyetçiler Hareketi liderliğini yaptı.

Daha önce John Howard ve Tony Abbott hükümetleri döneminde bakanlık yapan Turnbull, 'zeki ve sosyal iletişim zekası yüksek bir lider' olarak gösteriliyor.

Turnbull daha önce 2009 senesinde de kısa bir süre Liberal Parti lideri olmuş; ancak ardından yapılan parti içi oylama ile koltuğunu kaybetmişti. Turnbull iklim değişikliği konusunda Avustralya'nın çok daha ciddi adımlar atması gerektiğini belirtmiş ve 'konuyu daha yavaş ele alan kendi partisi' ile ters düşmüştü. Turnbull'un kendi partisi ile ters düştüğü bir diğer konu ise aynı cinsten insanların evliliğine destek vermesi. Başbakanlık koltuğunu kaybeden Tony Abbott, evliliğin kadın ve erkek arasında olması gereken kutsal bir anlaşma olduğunu belirtiyordu.

Liberal Parti içinde yapılan liderlik oylamasında Başbakan Tony Abbott'un koltuğunu ele alan Malcolm Turnbull, "Tony Abbott, milletimizin ihtiyaç duyduğu liderlik kapasitesini sergileyemedi. İş dünyası için gerekli olan güveni temin edemedi." açıklamasında bulundu.

Malcolm Turnbull'un oylamayı kazanmasının ardından Twitter hesabından görüş bildiren ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Bill Shorten, "Avustralya başka bir Liberal lidere ihtiyaç duymuyor. Hükümetin değişmesine ihtiyacımız var. İşçi Partisi de bunun için mücadele ediyor." dedi.

Avustralya'da yapılan son anketlere göre Avustralyalılar, Liberal Parti Lideri ve Başbakan olarak Tony Abbott yerine Malcolm Turnbull'u görmek istiyor.

Avustralyalı ünlü aktör Russel Crowe, ırkçı görüşleriyle tanınan Senatör Jacqui Lambie ve Avustralyalı milyoner işadamı ve siyasetçi Clive Palmer de Malcom Turnbull'a destek verenler arasında yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya'nın yeni Başbakanı gazeteci, avukat ve banker... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER