Aydın'ın gıda sektöründeki projesi onaylandı

Aydın'ın gıda sektöründeki projesi onaylandı

Ekonomi Bakanlığı'na sunulan, "Aydın İli Gıda Sektöründe Markalaşma, Tanıtım ve Uluslararasılaşma Odaklı İşbirlikleri ile Rekabetçiliğin Geliştirilmesi" projesi onaylandı. Projeyle Aydın'ın 17 firmasının, beş ülkeyle işbirliği sayesinde sürdürülebilir ihracat yapabilmesi ve uluslararası rekabet güçlerini geliştirmesi sağlanacak.

"Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi" programı kapsamında Aydın Sanayi Odası ortaklığı ve TOBB Aydın İl Kadın Girişimciler Kurulu destekleriyle Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından hazırlanan proje, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Programın amacına yönelik olarak, zeytin ve incir sektöründe faaliyet gösteren 17 ATB üyesinin, kümelenme anlayışı içerisinde kapasite ve güçlerini birleştirerek, aralarında işbirlikleri tesis ederek, yurtdışı pazarda rekabet güçlerini ve işletme kapasitelerini arttırması hedefleniyor. Üç yıl sürecek ve yüzde 75'i destek olarak alınacak projenin toplam bütçesi 1 milyon 570 bin dolar.

Projeyle ilgili açıklama yapan ATB Başkanı Adnan Bosnalı, "Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alarak, şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik eğitim, danışmanlık, alım heyetlerinin ilimize ziyareti, yurtdışı pazarlama programları giderlerinin desteklenmesi amacıyla 2015 yılında borsamız başvurusu, Aydın Sanayi Odası ve Kadın Girişimciler Kurulu desteğiyle Ekonomi Bakanlığı'na sunulan Ur-Ge projemiz, desteklenmeye uygun görülmüştür. Aydın'da kuru incir ve zeytin sektöründe faaliyet gösteren 17 firmamızın sürdürülebilir ihracat yapabilmelerini, şirket içi yapılanmanın ihracat stratejilerine uygun hale getirilmesini, şirketlere sistematik dış ticaret ve pazar araştırması yetkinliği kazandırılmasını, hedeflenen yeni pazarlarda ihracata başlamalarını sağlayarak uluslararası rekabet gücünü geliştirmelerini sağlamak amacıyla Ekonomi Bakanlığı'na sunulan projemiz, 2016 yılında başlayacaktır. Ayrıca proje faaliyetleri kapsamında eğitim veya danışmanlık, yurtdışı pazarlama veya alım heyeti programlarına katılan şirketler, bakanlıkça uygun görülen konularda proje bazlı bireysel danışmanlık hizmeti alabilecek. Proje bitimini müteakip şirketlerin, yıllık 50 bin dolara kadar üç yıl alacakları bireysel danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderleri yüzde 70 oranında karşılanacaktır. İlimize ve üyelerimize hayırlı olsun." dedi.

Proje ortağı olan Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise yaptığı açıklamada, "Zeytin ve incir sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların uluslararası rekabetlerini geliştirmek üzere açılan destek programına (Ur-Ge) ATB tarafından hazırlanarak sunulan, odamızın da ortak olduğu, TOBB Aydın İl Kadın Girişimciler'in desteklediği projenin Ekonomi Bakanlığı'nca kabul görmesi, zeytin ve incir sektörleri için büyük bir kazanım olmuştur. Yüzde 70'i hibe desteği olan bu proje kapsamında birçok tanıtım faaliyetinin, üç yıl boyunca sektörlerimiz için çok önemli bir itici güç olacağını düşünüyorum. Bu proje sayesinde aynı zamanda Aydın Sanayi Odası üyesi firmaların da bulunduğu yerli üreticilerimizin biraraya gelerek güçlerini birleştireceklerine, hem rekabet hem işbirliği içinde daha fazla katma değer ve ihracat gerçekleştireceklerine inanıyorum. İlimizde ilk defa gerçekleştirilecek Ur-Ge projesiyle yurtdışında alternatif pazarlara ulaşılacaktır. Üreticiler için önemli bir avantaj sunan projenin diğer sektörlerde de yaygınlaşmasının, ilimiz ihracatına önemli katkısı olacaktır. İlimizde üretilen zeytin ve incirdeki bilinirliğimiz, bu sayede artacaktır. Bu sebeple ilk Ur-Ge çalışmasının bu sektörler kapsamında gerçekleşmesi önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.

Projeye destek sağlayan Aydın İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esen Türker de bunun, firmaların hem ekonomisini hem de vizyonunu geliştireceğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Aydın'ın gıda sektöründeki projesi onaylandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER