AYM: Mahkemeye erişmek isteyen kişinin yabancı oluşu dikkate alınmalı


Anayasa Mahkemesi, hakkında para cezası kesilen ve yabancı uyruklu olduğu için mevzuatın karışık olduğunu ileri süren kişi hakkında mahkemeye erişemediği gerekçesi ile hak ihlali kararı verdi. AYM kararında, başvurucunun yabancı uyruklu oluşunun dikkate alınmadığını vurguladı.

Mohammed Aynosah, trafik kazasına karıştığı için süresinde aracıyla Türkiye'den çıkış yapamadı ve Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü tarafından 15 bin 244 TL para cezası kesildi. Aynosah'ın alınan para cezasına yapmış olduğu itiraz, gümrük müdürlüğü tarafından reddedildi. Başvurucunun ödemiş olduğu meblağın iadesi için Gaziantep 1. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava, görevsizlik kararı verilerek Gaziantep Vergi Mahkemesi'ne gönderildi. Davanın 30 günlük yasal sürede açılmadığını belirten Gaziantep Vergi Mahkemesi, davanın reddine karar verdi. Gaziantep Vergi Mahkemesi'nin karına yapılan itiraz ve düzeltme talebi Danıştay. 7. Dairesi tarafından reddedildi. Yabancı uyruklu olduğu için son derece karmaşık olan mevzuatı tam olarak bilemeyeceğini belirten Aynosah, AYM'ye hak ihlali başvurusunda bulundu.

AYM'nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Başvurucunun yabancı uyruklu oluşu dikkate alınmamış. Danıştay'ın başvuru mercii ve süresi gösterilmeyen işlemlerle ilgili davalardaki genel uygulamalarıyla da uyuşmayan bir biçimde dava açma süresine ilişkin kurallar katı yorumlanmıştır. Somut olayın özel koşullarında derece mahkemesinin bu tutumunun mahkemeye erişim hakkını ihlal eder nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır."

Başvurucunun anayasanın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamında mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Gaziantep Vergi Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
CİHAN
<< Önceki Haber AYM: Mahkemeye erişmek isteyen kişinin yabancı oluşu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER