Azez'e geçirildiği iddia edilen yabancı uyruklu kişiler Meclis gündeminde


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle Türkiye'den Azez'e geçirildiği iddia edilen yabancı uyruklu kişilerle ilgili Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Baluken, AK Parti hükümetinin Suriye merkezli olarak iflasta olan dış politikasında girdiği bataktan kurtulmak için her yol ve yöntemi denediğini, esas kurtuluş yolu olarak da olabildiğince Suriye iç savaşına dâhil olmaya çalıştığını dile getirdi. Baluken, "Bu durumun en son örneği ise basına yansımıştır. Yansıyan bilgilerde, iki bin yabancı uyruklunun Türkiye'den Suriye'ye askeri teçhizatları temin edilerek geçirildiğine dair iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar Suriye'deki çete örgütleri tarafından da doğrulanmış, hatta sosyal medyada bu kişilerin gönderilme süreci video kayıtlar aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu durumun Ankara'da 18.02.2016 tarihinde gerçekleşen patlamanın hemen sonrasına denk gelmesi çeşitli tartışmaları ve kuşkuları beraberinde getirmiştir. Ankara'daki patlamaya ve patlamayı gerçekleştirdiği ifade edilen saldırgana dair bilgiler delil olmadan sunulmuşken ve bu saldırgan üzerindeki çelişkili iddialar varken, böylesi bir gelişmenin olması kamuoyunda ciddi tartışmaları ve iddiaları açığa çıkarmıştır." dedi.

Baluken, bu bağlamda şu soruları yöneltti: "Türkiye'den Azez'e geçişi sağlanan yabancı uyruklu kişiler var mıdır? Varsa, bunlar kaç kişidir? Bu kişiler Suriye'de savaşan hangi örgütlere bağlıdır?

Suriye'ye savaşa gönderilen bu kişilerin bağlı olduğu örgütler Türkiye ya da bir başka ülkenin terör örgütü listesinde bulunmakta mıdır?

Söz konusu kişiler herhangi bir ülkenin arananlar listesinde bulunmakta mıdır?

Suriye'ye savaşmaya gönderilen kişiler Türkiye'de nerede, hangi hukuki dayanağa bağlı olarak kalmaktaydı?

Suriye'ye gönderilen bu kişiler, gitmeden önce Türkiye'de askeri eğitim almış mıdır? Almışsa, bu askeri eğitimler nerede, kimler tarafından verilmiştir?

Suriye'ye gönderilen bu kişiler dışında, savaşa gönderilmek üzere bekletilen başka yabancı kişiler var mıdır?

Suriye'ye gönderilen bu kişilerin silah ve diğer teçhizatları tarafınızca mı temin edilmiştir? Bütçenin hangi kaleminden bu teminler sağlanmıştır?

Bir başka devletin iç savaşına savaşçı ithal etme uygulaması hangi ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına dayandırılmaktadır?" CİHAN
<< Önceki Haber Azez'e geçirildiği iddia edilen yabancı uyruklu kişiler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER