Babacan: Hukuk devleti olmazsak ekonominin ilerlemesi zor

Ekonomi eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aydın iş dünyasıyla kahvaltıda buluştu.

Babacan: Hukuk devleti olmazsak ekonominin ilerlemesi zor

Ekonomi eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,Türkiye’nin, orta gelirli bir ülke olmaktan yüksek gelirli bir ülke seviyesine çıkması da mümkün olmayacak. Hukukun olmadığı ülkelerde yine zenginler oluşur ama ülke topyekûn zenginleşemez. Türkiye’nin topyekûn zenginleşmesi için mutlaka ve mutlaka gerçek anlamda bir hukuk devleti olmamız lazım. Bunun için de yargı reformu stratejimiz son derece önemli. Yargımızın tarafsız olması lazım, bağımsız çalışması lazım. Hakimlerimizin karar verirken evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa, yasalar ve hür vicdanları doğrultusunda karar vermeleri lazım. Mutlaka hukuk bazında ama evrensel hukuk standartlarında çalışan bir yargı olmalı. Yani insanlarımızın, 'Ben Türkiye Cumhuriyeti yargısına teslim olurum, oradan çıkacak karara da saygı duyarım, güveniyorum.' diyebilmesi lazım. İşte bu, en önemli reformlarımızdan bir tanesi. Eğer bunu gerçekleştiremezsek, zaten Türkiye’ye yurtdışından gelen yatırımlarla ilgili son birkaç yıldır zayıflık söz konusu. Son birkaç yıldır, kendi yatırımcılarımız özellikle sanayi yatırımları konusunda biraz daha tereddütlü davranıyor. Bu sorunlar çözülmezse, daha da büyürse Türkiye’nin ekonomik geleceğini karartacak kadar önemli, mesele bu.” dedi.

Siyasi istikrarın, ekonomik istikrarın temeli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Siyasi istikrar zemini güçlü olmayınca ülkede nasıl bir ekonomik program uygularsanız uygulayın, hattâ elinizde ne kadar doğal kaynak, ne kadar hazır para olursa olsun ekonomik istikrarı sağlamak güç olur. Özellikle iş dünyamızda şunu da ara ara duyuyoruz, hakim bir görüş değil ama, 'Acaba koalisyon daha mı iyi olur?' Bazen tek parti hükümetiyle böyle otoriterleşmeyi, keyfiliği, hukuksuzluğu birleştiren bir algı oluşturma çabası da var ama bu çabalar, bu algı doğru değil. Hem tek parti hükümeti olunması önemli, öte yandan da Meclis'te çoğunluğu sağlayan bir partinin veya hükümetin mutlaka çoğulcu bir hükümet, vatandaşların tümünü kapsayan, herkesi kucaklayan bir hükümet olması da o derece önemli.” ifadelerini kullandı.

Ali Babacan’ın programına AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer, sektör temsilcileri ve diğer partililer katıldı. Konuşmaların ardından program, basına kapalı olarak devam etti.
<< Önceki Haber Babacan: Hukuk devleti olmazsak ekonominin ilerlemesi zor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER