Bakan De Maiziere: Mülteciler için yıllık kontenjan belirlensin


Almanya'ya kabul edilecek mültecilerin sayısının sınırlandırılmasına yönelik talepler CDU ile CSU arasındaki tartışmaları çıkmaza sokarken Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere mülteciler için her yıl belli bir kontenjan konulmasından yana tavır koydu.

"Kontenjan, Almanya'ya gelecek mültecilerin sayısının sınırlandırılması anlamına gelir. Bu fikri önerdiğimden bu yana onaylayanların sayısı giderek çoğalıyor. Bu da beni sevindiriyor." diyen İçişleri Bakanı de Maiziere Bild gazetesine verdiği demeçte bu fikri ilk kez geçen Eylül ayında dile getirdiğini söyledi.

CDU ile CSU arasındaki mülteci tartışması CSU'nun parti kurultayında çok açık ve net bir şekilde gözler önüne serildi. Kardeş partinin kurultayında bir konuşma yapan Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel Almanya'ya gelecek mültecilere sayısal bir sınır getirilmesine karşı çıkarken, kendisinden sonra kürsüye gelen Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer sayısal sınır talebini bir kez daha yineledi.

Sayısal sınırlamaya Federal Hükümet'in küçük ortağı SPD de karşı çıkıyor. SPD, sınırlamanın temel insanlık hakkı olarak nitelendirilen iltica hakkı ile bağdaşmadığını vurguluyor ancak SPD Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann esasen sınırlamanın farklı ifadesi olarak değerlendirilebilecek bir öneride bulundu. Oppermann, Federal İçişleri Bakanı De Maiziere gibi kontenjan fikrini dile getirdi ve "Almanya her yıl ne kadar mülteci alacağını belirlemelidir ve bunu yaparken de ne kadar insana entegrasyon imkanları sunabileceğimiz dikkate alınmalıdır." dedi.

Almanya'ya, 500 bini eylül ayından bu yana olmak üzere bu yıl şu ana kadar toplam 900 bin mülteci geldi. Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ülkeye halihazırda her gün 6 bin mültecinin giriş yaptığını açıkladı. Kış mevsiminin mülteci akınını durduramayacağı ve mültecilerin ülkeye gelmeye devam edeceği tahmin ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Bakan De Maiziere: Mülteciler için yıllık kontenjan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER