Bakanlıklardaki yasaya aykırı 'özel hesap' iddiası Meclis gündemine taşındı


HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM), Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sayıştay'ın TBMM'ye sunduğu Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu'nda bazı bakanlıklarda yasaya aykırı olarak 'özel hesaplar bulunduğu', bu hesaplardan yapılan harcamaların muhasebeleştirilmediği ve kamu idarelerinin mali tablolarında gösterilmediğine dair saptamalar yer aldığını dile getiren Beştaş, yine Sayıştay tarafından yapılan değerlendirmelere göre bu hesaplar içerisinde işçi ücretlerinden 'ceza' olarak kesilen paraların toplandığı banka hesabının da bulunduğunu söyledi.

Yasaya göre bu paraların işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılması gerektiğini vurgulayan HDP'li vekil, şöyle devam etti: "Bu hesapların Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'na aykırı olduğuna dikkat çeken Sayıştay, 'Bazı genel bütçeli kamu idarelerinin kullanımlarında çeşitli özel hesaplar bulunduğu, bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği ve kamu idarelerinin mali tablolarında gösterilmediği tespit edilmiştir' saptaması yapmıştır. Yasaya aykırı olarak kullanılan ve kamu idaresi kayıtlarında ve mali tablolarında gösterilmeyen hesaplara da yer veren rapora göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kullanılan 'özel hesaplar' ise; 'Bakanlık bölge müdürlükleri adına açılmış vadesiz TL hesapları, AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı adına iki kamu bankasında açılan hesaplar, Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanlığı adına açılan vadesiz TL ve döviz hesapları, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü adına açılan vadesiz döviz hesapları, Bakanlık Acil Destek Programı Fonu adına açılan vadeli hesap.' biçimindedir. Ayrıca Sayıştay bunların haricinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kullanılan 'özel hesapları' da belirlemiştir. Ancak raporda bu hesaplarda ne kadar para olduğu konusunda herhangi bir bilgiye erişilmemiştir. Yine kamuoyuna yansıdığı üzere; bakanlıkların 2013 yılında 33.1 milyar lira, 2014 yılında da 14 milyar 180 milyon lira 'ödenek üstü harcama' yaptıkları dile getirilmiştir."?

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, bakanlara şu soruları yöneltti: "Sayıştay raporlarında yer alan özel hesaplar ne sebeple oluşturulmuştur? Yasaya aykırı olduğu halde neden özel hesaplar oluşturulmuştur? Özel hesaplar hangi harcama kalemlerinizi kapsamaktadır? Kişisel giderleriniz söz konusu özel hesaplardan mı karşılanmaktadır? Özel hesaplar hangi kamu bankasında/bankalarında açılmıştır? Özel hesaplarda hangi bankalarda ne kadar para bulunmaktadır? Hesaplarda yer alan mevduatın ne kadarı Türk Lirası ne kadarı döviz cinsindendir? Özel hesaplarda bulunan paralar nerelere aktarılmaktadır? Sayıştay tarafından ortaya çıkarılan 'özel hesapları' ne için kullandığınıza yönelik bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?" CİHAN
<< Önceki Haber Bakanlıklardaki yasaya aykırı 'özel hesap' iddiası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER