Bakın hangi ülkelerden ne alıyoruz

Başbakan Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun katıldığı TZOB Genel Kurulu’nda gündeme gelen tarımın durumu içler acısı. TÜİK verilerine göre tarım ülkesi olan Türkiye 153 ülkeden ithalat yapıyor. 2002 yılında 1.6 milyar dolar olan tarım ithalatı 8,6 milyar dolara fırladı.

Bakın hangi ülkelerden ne alıyoruz

Tarım ürünlerindeki aşırı fiyat artışlarını kontrol edemediği için ithalata başvurmaya hazırlanan AKP iktidarı, göreve geldiğinden bu yana tarım ürünleri ithalatını 5’e katladı.


9 milyar dolara yaklaştı

BUGÜN’ün Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda yıllık 1 milyar 693 milyon dolar olan tarım ürünleri ithalatı, Nisan 2014-Mart 2015 dönemini kapsayan son 1 yıllık dönemde 8 milyar 621 milyon dolara yükseldi. Böylece AKP iktidarının tarım ithalatı bilançosu yüzde 409 artışla, ithalatın 5’e katlandığı bir sonuç ortaya koydu.

Dünyanın yüzde 74’ünden alım

Tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye, 2002 yılında 115 ülkeden tarımsal ürün ithal ederken 2014 sonu itibariyle 153 ülkeden tarımsal ürün alır duruma geldi. Böylece toplamda 206, BM üyesi olaraksa 194 ülkenin bulunduğu dünya ülkelerinden yüzde 74’ünden tarımsal ürün ithalatı gerçekleştirir hale düştük.

Kimlerden alım yapmıyoruz ki

Türkiye’nin 2002 yılında tarımsal ürün ithalatı yapmazken, 2014 sonu itibariyle alım yapar duruma geldiği ülkelerden dikkat çeken bazıları şöyle: Kuveyt, Bahreyn, Katar, Nepal, Kamboçya, Papua Yeni Gine, Lüksemburg, İzlanda, Moritanya, Mali, Nijer, Senegal, Ruanda, Cibuti, Somali, Zambia, Belize, Dominik, Jamaika, Venezuela, Surinam, Paraguay.

İthalat çiftçiyi bitirdi

Tarımda yapılan her ithalat kalemi ile yerli üreticiyi rekabete kurban veren Türkiye, çiftçiyi zor duruma düşürmeyi göze alarak yaptığı alımlar ile fiyatları aşağı çekemedi. Tarımsal ürünlerin tarladan sofraya gelişindeki büyük fiyat farkları sorununu çözemeyen hükümet, son olarak yaşanan fahiş fiyat artışları ile mücadele için yeniden ithalata sarılma kararı aldı. Hükümet bu kararıyla ülke tarımına bir darbe daha vuracak.

Samanı da alıyoruz kuru soğanı da...

Tarımın içler acısı durumunu en iyi gözler önüne seren ise son yıllarda yapılan saman ithalatı oldu. Türkiye samandan muza, patatesten karpuza, elmadan soğana, buğdaydan pamuğa, kuru fasulyeden ceviz içine kadar birçok ürünü ithal ediyor.

Bugün
<< Önceki Haber Bakın hangi ülkelerden ne alıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER