Baluken: Görüşme listelerini sizden icazet alarak planlamayacağız


HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, genel başkanları Selahattin Demirtaş'ın Rusya'da yapmış olduğu diplomatik görüşmeler üzerinden ihanet suçlamasını eleştirdi. Baluken, kendilerini eleştirenlere 'Görüşme listelerini sizden icazet alarak planlamayacağız." dedi.

Baluken, Meclisteki bu düzeysizliği görünce hicap duyduğunu ifade etti. Zaman zaman da mecburen bu düzeysizliğe de cevap vermek zorunda kaldığını dile getiren Baluken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Rusya'da yapmış olduğu diplomatik görüşmeler üzerinden ihanet suçlamasına tepki gösterdi. "Kimin ihanet yaptığı, kimin hainlik yaptığı, kimin arkadan hançerlediği meselelerini burada bir milletvekili kendi yargısıyla ifade edemez. Varsa fikirsel anlamda yanlış bulduğu yönler bu kürsüye çıkıp buradan açık bir şekilde o fikirlerini savunur." diyen Baluken, "Biz, dış politikada AKP'nin yanlışlarına göre bugüne kadar pozisyon almadık, bundan sonra almayacağız. Görüşme listelerini sizden icazet alarak planlamayacağız." diye konuştu.

"DIŞ POLİTİKADA YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞ YAPIYORSUNUZ"

Dış politikada yanlış üstüne yanlış yapıldığını dile getiren HDP Grup Başkanvekili, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizin dün dost dedikleriniz bir gün sonra düşman oluyor, düşman dedikleriniz bir gün sonra dost oluyor. Yani, buranın üzerinden, hangi parti gelip sizin doğrularınız üzerinden bir planlama yapabilir? Bakın, dün daha İsrail'e 'Terör devleti. İşte, günde 500 ton bombayı Filistin halkı üzerine yağdırıyor. Biz burada olduğumuz sürece asla bir normalleşme süreci yaşanmaz diyordunuz. E, bugün İsrail'le her türlü anlaşmanın içerisine giriyorsunuz. Aynı şekilde, bakın, yani bir Rus Dışişleri Bakanı eğer ihanet olarak görüyorsanız, o zaman ilk ihaneti sizin Dışişleri Bakanı yaptı. Mevlüt Çavuşoğlu Lavrov'la görüşmedi mi? Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Kaldı ki şu anda Lavrov ya da Putin göz kırpsa koşa koşa gitmeyecek misiniz? Yarın koşa koşa ilişkileri normalleştiriyoruz üzerinden gittiğinizde birileri çıkıp size ya, siz bunlarla görüşmeyi hainlik, vatana ihanet olarak sundunuz dese ne olacak? Buralardan çıkın. Dış politikada yanlış üstüne yanlış yapıyorsunuz. Size göre pozisyon alsak IŞİD'le görüşmemiz lazım, El Nusra'yla, Ahrar el-Şam'la görüşmemiz lazım, başka görüşecek ülke kalmadı. Realite bu, gerçek bu. Biz oraya gittiğimizde burada ne söylüyorsak orada da onu söyledik. Rus uçağının düşürülmesini doğru bulmuyoruz. Burada da diyoruz, orada da dedik. Rusya'yla Türkiye arasındaki siyasi kriz, diplomatik kriz, ekonomik kriz iki ülke yararına, iki ülkenin halklarının yararına değil, normalleşmesi gerekir diyoruz. Orada da aynı şeyi söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Rus uçağını hangi gerekçeyle düşürdüğünüzü bile izah edemediniz."

"TÜRKMEN HALKINI ORADA BİR KILIF OLARAK KULLANDINIZ"

Türkmen halkının orada bir kılıf olarak kullanıldığını iddia eden Baluken, "Türkmen halkının başına da facia üstüne facia getirdiniz. Orada, o coğrafyada El Nusra ve Ahrar el-Şam vardı, onları koruma adına ülkeyi felaketin eşiğine getirdiniz, Rus uçağını onlar için düşürdünüz. Türkmen halkını korumak için yapıyoruz dediniz. Bütün Rus ordusunu Türkmen halkının üstüne saldınız. Ne oldu? Türkmen Dağı düştü. Hani siz Türkmen Dağı'nı da düşürmemek için her şeyi yapacaktınız? Böyle bir siyaset olmaz. Gücünüzün yettiğine böyle hemen damgayı yapıştırıp gücünüzün yetmediğine boyun eğmek… Bakın, günlerdir buradan diyoruz: Cizre sokaklarında, Silopi sokaklarında tanklar var, çekin. Cizre halkı Ben bu tankları istemiyorum, yerleşim alanlarımı bombalıyor, çekin diye feryat figan ediyor, çekmiyorsunuz. Ama Başika'daki tankları, Obama bir telefon açıyor, çekiyorsunuz. Böyle şey olur mu? Kendi halkının söylediğini dinlemeyip Obama'nın söylediğini hemen yerine getirirseniz, onu dikkate alırsanız orada ne dış politika olur, ne iç politika olur. Orada herkesi küçük düşürürsünüz, maalesef, herkesi zor duruma, özellikle dış dünya karşısında zor duruma düşürürsünüz. Biz, dış politikada da, dış ilişkilerimizde de kendi ilkelerimiz doğrultusunda yapmış olduğumuz bütün görüşmelerin arkasındayız. Hiçbir görüşmede Türkiye halklarının aleyhine olabilecek tek bir şey bizim tarafımızdan dile getirilmemiştir, bundan sonra da dile getirilmez. Suriye'de de, Orta Doğu'da da sizin dış politikanızı yanlış buluyoruz. Buradan da ifade ediyoruz, yürüttüğümüz bütün diplomatik görüşmelerde de ifade ediyoruz. Umarız ki bu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçersiniz, aklınızı başınıza alırsınız, Türkiye'yi böyle bir bölgesel savaşın içerisine çekmezsiniz çünkü bu halkın gerçekten bu krizleri çekecek dermanı ve takati yok." şeklinde konuştu. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER