Ban Ki-moon 5 ülkeyi işbirliğine davet etti

BM Genel Kurulu’nun 70. dönem çalışmalarının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de suç işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkeme'sinde yargılanması gerektiğini söyledi.

Ban Ki-moon 5 ülkeyi işbirliğine davet etti

Ban, “Çözüm için yalnızca Suriye’nin içine bakmak yeterli değildir. Savaş aynı zamanda bölgesel ve rekabet halindeki güçler tarafından tahrik ediliyor. Ülkeye akan para, silah ateşi körüklüyor” ifadesini kullandı.

Bölgede kilit konumundaki güçler ile BM Güvenlik Konseyi’nin de sorunun çözümüne yönelik ileri adım atmalarının vaktinin geldiğini savunan Ban, “Beş ülke anahtar öneme sahip: Rusya Rederasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan birileri uzlaşı istemezse buradan bir sonuç beklemek beyhude olacaktır.” diye konuştu. 

Uzlaşı sağlanamamasının bedelini masum Suriyelilerin varil bombaları ve terör saldırıları ile ödediğini belirten Ban, “İşlenen iğrenç suçlar için dokunulmazlık olmamalı. Mevcut durumda suç işleyenler adaletin tesisi adına Uluslararası Ceza Mahmekesi’ne (UCM) gönderilmeli.” dedi.

Ban, P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan nükleer anlaşma yönteminin Suriye, Yemen ve Ukrayna gibi çatışma bölgeleri için de uygulanabileceğini belirtti.

"AVRUPA MÜLTECİLERE DAHA FAZLA YARDIM ETMELİ"

Avrupa ülkelerinin mültecilere daha fazla yardım etmesini salık veren BM Genel Sekreteri, II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupalıların dünyadan yardım beklediğini hatırlattı. Türkiye, Ürdün, Lübnan’ın Suriyeli ve Iraklı milyonlarca göçmene çok cömert davrandığını dile getiren Ban, gelişmiş ülkelerin kapasitelerinin altında sığınmacı kabul ettiğini söyledi. Ban, “Akdeniz ve Umman denizi üzerinde artan göçmen dalgası mevcut karmaşık sorunu daha da güçlendiriyor. Bu sorunlara yaklaşımımızda temel kaide uluslararası hukuk, insan hakları esas alınmalı.” şeklinde konuştu.

Yemen’de devam eden savaşa da değinen Ban, Yemenlilerin yüzde 80’i yani 21 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Yemen’e yönelik hava saldırılarının durdurulmasını isteyen Ban, hava operasyonları neticesinde sivil insanların da hayatlarını kaybettiğini vurguladı.
<< Önceki Haber Ban Ki-moon 5 ülkeyi işbirliğine davet etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER