Bank Asya ortakları 2 kuruma da ihtarname çekti

Bank Asya ortakları, TMSF'ye ve Ernst&Young’a hukuksuz raporu için ihtarname çekti. Denetim firması, Bank Asya’nın 31 Aralık 2014 tarihli finansal tablolarına görüş vermemişti. E&Y'nin sunduğu gerekçeler görüş vermemeye yeterli değil BDDK’­nın hu­kuk­suz ka­ra­rıy­la 3 Şu­bat’­ta yö­ne­ti­mi TMSF ta­ra­fın­dan gasp edi­len Bank As­ya, ba­ğım­sız de­ne­tim fir­ma­sı Ernst&Yo­un­g’­un ha­zır­la­dı­ğı ra­por ile yıp­ra­tıl­ma­ya ça­lı­şı­lı­yor.

Bank Asya ortakları 2 kuruma da ihtarname çekti

Ban­ka or­tak­la­rı ka­mu oto­ri­te­si ve si­ya­si ira­de­nin bas­kı­sı al­tın­da kal­ma­dan ra­por ha­zır­la­ma­sı ge­re­ken de­ne­tim fir­ma­sı­nın, Bank As­ya­’nın 2014 yıl so­nu ma­lî tab­lo­la­rı için gö­rüş ver­me­ye­rek ob­jek­tif de­ne­tim kri­ter­le­ri­ne uy­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Şi­ka­yet Lon­dra­’ya ta­şı­na­cak

Bank As­ya or­tak­la­rı, Ernst&Yo­un­g’­a ma­lî tab­lo­lar­la il­gi­li ola­rak de­ne­tim bul­gu­la­rı­na uy­ma­yan so­nuç­lar açık­la­dı­ğı için bir ih­tar­na­me gön­der­di. İh­tar­na­me­de, “Ban­ka­nın ma­lî tab­lo­la­rı­nın gü­ve­ni­lir­li­ği hak­kın­da şüp­he­ler oluş­tur­mak su­re­tiy­le ban­ka tü­zel ki­şi­li­ği ve iti­ba­rı ve ban­ka or­tak­la­rı­na ver­di­ği­niz ve ile­ri­de se­bep ola­bi­le­ce­ği­niz za­rar­lar do­la­yı­sıy­la ge­rek Ban­ka­cı­lık Ka­nu­nu­’nun 33. mad­de­si, ge­rek­se ge­nel hü­küm­ler çer­çe­ve­sin­de fir­ma­nız hak­kın­da ya­sal yol­la­ra baş­vu­ru­la­ca­ğı­nı ih­tar ede­ri­z” ifa­de­le­ri kul­la­nıl­dı. Bank As­ya or­tak­la­rı­nın, ha­zır­la­nan bu ra­por için ko­nu­yu Ernst&Yo­un­g’­un Lon­dra­’da­ki mer­kez ofi­si­ne de ta­şı­ya­ca­ğı öğ­re­nil­di.

Ey­lül­de so­run yok de­miş­ti

2013’ün Mart ayın­dan iti­ba­ren Bank As­ya­’nın de­ne­ti­mi­ni ya­pan Ernst&Yo­ung, TMSF’­nin ban­ka yö­ne­ti­mi­ni iş­ga­lin­den ön­ce son ola­rak 30 Ey­lül 2014’te ra­por ha­zır­la­mış­tı. Bu ra­por­da gö­rüş­le­ri­ni be­lirt­miş ve Bank As­ya­’nın tüm öde­me yü­küm­lü­lük­le­ri­ni tam ve za­ma­nın­da ye­ri­ne ge­tir­di­ği­ne işa­ret et­miş­ti. Fa­kat fir­ma­nın, TMSF’­nin iş­ga­lin­den son­ra­ki ilk ra­por­da gö­rüş be­lirt­mek­ten ka­çın­ma­sı, çe­liş­ki­li bir du­rum ola­rak de­ğer­len­di­ri­li­yor. Ernst&Yo­un­g’­un, ban­ka­nın 31 Ara­lık 2014 ta­rih­li fi­nan­sal tab­lo­la­rı­na gö­rüş ver­me­me­si, ‘Bank As­ya­’ya kar­şı yü­rü­tü­len al­gı ope­ras­yo­nun­da ye­ni bir ham­le mi’ so­ru­su­nu gün­de­me ge­tir­di. Or­tak­lar de­ne­tim fir­ma­sı­nın sun­du­ğu 5 ge­rek­çe­nin de gö­rüş ver­me­me­ye ye­ter­li ol­ma­dı­ğı­nı kay­det­ti.

Ge­rek­çe­ler ye­ter­li de­ğil

Ge­rek­çe­ler­den bi­rin­de, 2014 yıl so­nu ma­lî tab­lo­la­rı üze­rin­de TMSF ta­ra­fın­dan de­ğiş­ti­ri­len yö­ne­tim ku­ru­lu­nun et­ki­si­nin an­la­şı­la­ma­dı­ğı ifa­de edi­li­yor. Oy­sa 2015 yı­lı­nın Şu­bat ayın­da ya­pı­lan yö­ne­tim ku­ru­lu de­ği­şik­li­ği­nin, 2014 yıl so­nu ma­lî tab­lo­la­rı­na et­ki­si ol­ma­ya­ca­ğı­nın süb­jek­tif bir de­ğer­len­dir­mey­le an­la­şı­la­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor.

Bir baş­ka ge­rek­çe­de ise Bank As­ya­’dan kul­lan­dır­dı­ğı bir kre­di için kar­şı­lık ay­rıl­ma­sı­nı ta­lep da­hi et­me­den, gö­rüş ver­mek­ten ka­çın­dı­ğı­nı be­yan et­ti. Oy­sa ge­rek­çe­de bah­se­di­len kre­di, il­gi­li BDDK mev­zu­atı­na uy­gun ola­rak ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­mış­tı. Di­ğer ge­rek­çe­le­rin ise en faz­la şart­lı gö­rüş ver­me­yi ge­rek­ti­re­bi­le­cek hu­sus­lar ol­du­ğu ifa­de edi­li­yor.

Gerekli hukuki girişimde bulunacağız

Ortaklar bankadaki geçici yönetim kuruluna da banka malî tabloları hakkında şüphe oluşturarak, banka tüzel kişiliği ve ortaklarına zarar vermekten dolayı ihtarname çekti. Gerekli hukukî girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

Zaman
<< Önceki Haber Bank Asya ortakları 2 kuruma da ihtarname çekti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER