Bankalara ABD kıskacı

İki ayrı davada 7 Türk bankasını karapara ve terörün finansmanıyla suçlayan ABD, benzer suçlamalarla açtığı yeni bir davada 4 bankayı daha soruşturuyor.

Bankalara ABD kıskacı

ABD’de savcı Preet Bharara’nın Reza Zarrab’a açtığı karapara davasında 6, IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerinin finansmanı davasında Kuveyt Türk’ün suçlanmasının ardından, ABD savcılarının daha önce benzeri görülmemiş soruşturmaları genişliyor.

Bu kez de terörün finansmanı ve karapara aklama suçlarından 4 Türk bankasının daha ayrı bir davada soruşturulduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet yazarı İlhan Tanır’ın ABD’den yaptığı habere göre söz konusu 4 bankadan birinin yine Kuveyt Türk olduğu belirtiliyor. Savcıların iddia edilen suçları kanıtlaması durumunda, ABD söz konusu bankaları uluslararası para transferi sistemi SWİFT’ten çıkartabilecek.

Ayrıca bankaların yurtdışındaki varlıkları ve diğer bankalardaki paralarına el koyabilecek. Türkiye’deki diğer bankalarla işlem yapmaları bile zora girecek. Suçlanan bankayla işlem yapan diğer yerli bankalar da suçlu kabul edilecek.


KAYNAĞI BELİRSİZ PARANIN SIRRI

Türk bankacılık sistemi ABD’den peş peşe gelen suçlamalar nedeniyle sessiz ama derin bir kriz yaşarken, savcıların inceleme yaptığı dönemde finans sisteminde yaşanan gelişmeler de kaygının büyümesine neden oluyor. ABD savcıları özellikle 2011-2016 arasındaki 5 yıllık dönemde Türk finans sisteminin İran ambargosunu delmek, karapara aklamak ve terörizmin finansmanına aracı olmakla suçluyor.

Bu yıllarda Türkiye’nin ödemeler dengesi rakamlarındaki tuhaflıklar da Türk bankacılarının kendilerini koruma açısından ellerini zayıflatan veriler olarak ortaya çıkıyor. Söz konusu dönemde Türkiye’ye kaynağı belirsiz yani kamuoyunda ‘karapara’ olarak bilinen yaklaşık 20 milyar dolar girmesi de kafaları karıştıran bir etken olarak ortaya çıkıyor. Sadece ticari bankalar değil, Merkez Bankası’nın da açıklayamadığı bu para girişlerinin Türk finans sisteminin denetim boşluğu yaşadığına ilişkin izlenimi kuvvetlendirdiği ifade ediliyor.


BECERİKLİ ABDULLAH ZORDA

ABD’den yapılan suçlamalarda iki ayrı davada adı geçen Kuveyt Türk’ün bağlantıları Türk siyasi hayatını da yakından ilgilendiriyor. Çünkü ABD’deki soruşturmalar, kamuoyunda “Becerikli Abdullah” olarak bilinen ve AKP’ye, özellikle de Cumhurbaşkanına en yakın işadamları arasında yer alan Abdullah Tivnikli’nin Kuveyt Türk’ün yönetiminde olduğu dönemi kapsıyor. Kuveyt Türk’ün davalarda suçlu bulunması halinde Abdullah Tivnikli’nin de ABD’nin arananlar listesine girmesi bekleniyor.



MeydanGazetesi.com.tr
<< Önceki Haber Bankalara ABD kıskacı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER