Barış Anaları TBMM'de HDP heyetiyle görüştü


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisini ziyaret eden Barış Anneleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde parti grup salonunda basın toplantısı düzenledi.

Bugünkü ziyaretin partileri açısından son derece anlamlı ve değerli olduğunu kaydeden Baluken, "Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü. Bu vesileyle biz bütün dünya halklarının dünya barış gününü kutluyoruz. İnsanlık adına bölgemiz adına barışa vesile olmasını temenni ediyoruz." dedi.

"Maalesef ülkemizde 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü hala devrede olan savaş ve kaos ortamında karşılamak zorunda kalıyoruz." diye açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uzun bir süredir maalesef bir takım hesaplarla devreye konan savaş konsepti ülkemizin dört bir yanına büyük acılar yaşatmaya devam ediyor. Analarımızın bugün yapmış olduğu ziyarette daha çok sözü onların söylemesini istiyoruz."

Bu sürece nasıl gelindiğinin tüm kamuoyunun bilgisi dahilinde olduğunu ifade eden Baluken, "Özellikle Dolmabahçe mutabakatı ve son İmralı'ya yapmış olduğumuz ziyarette bir izleme heyetinin kurulması durumunda bu ülkeye kalıcı bir barışın gelmesi ile ilgili çok büyük bir umut doğmuştu. Hala daha müzakere masasında gerekli mekanizmaların sağlanması durumunda o umudu yeşertebileceğimiz koşullara sahibiz. Ama maalesef gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan gerekse de AKP hükümeti bu barış umudunu adeta toprak altına gömecek şekilde savaş konseptinde bir ısrara devam ediyor. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini bu yaklaşımın çözüm değil çözümsüzlük ürettiğini bu gün bu vesile ile bir kez daha iletmiş olalım. Analar bu ülkede ağlıyorsa bu bütün siyaset kurumunun ayıbıdır ve utancıdır. Hiçbir ananın acısı yarıştırılmamalıdır. Anaların acıları ortaktır, gözyaşlarının rengi yoktur. Asker anası da, polis anası da, gerilla anası da, sokak ortasında infaz edilen sivil insanların gençlerin anası da eğer bugün aynı acıyı yüreğinde hissederek buraya Meclise barış talep etmeye gelmişse buna hiçbir siyasi partinin kayıtsız kalmaması gerektiği kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.

HDP olarak barış çalışmalarından sonuç alınıncaya kadar çalışacaklarını kaydeden HDP Grup Başkanvekili Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu vesileyle her iki tarafa bir kez daha 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle ellerin tetikten çekilmesi çağrısını yapıyoruz. İçerisine girmiş olduğumuz seçim süreci barış çalışmaları için asla bir gerekçe yaratmamalıdır. Çünkü barış seçimden çok daha önemli ve çok daha kıymetlidir. Topraklarımızın geleceğini ilgilendiren en acil gündemdir."

Asker annesi olduğunu oğlunun şuan Şırnak'ta askerlik yaptığını belirten Sevilay Koçbulut da "Esnafım, bu seçim sonrasında başlayan savaşı hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Oğlum askere gittiğinde süreçte başladı. Seçim sonrası olan can kıyımı, kan akımı devam ediyor. İnsanlar birbirlerini öldürüyor. Ben buna karşı olan bir Türk anneyim. Barış Günü'nde Kürt anneleri ile burada olmak istedim ve geldim. Bende bir anneyim onların acılarını çok iyi biliyorum. Bizim acılarımızı da onlar çok iyi biliyor. Biziz, tekiz. Bu savaş bir an önce durmalı. Hem de bugün durmalı, tam yerindeyiz. Buradan sesimizi duyurabilmeliyiz. Bizi görmeliler anlamalılar. Bir evlat kolay yetişmiyor. 20 yaşında çocuğumun elinde roketatar var. Silah görmemiş bir çocuğun elinde roket atar var. Kimi öldürüyor, kime bu silah, niye neden. Geçerli bir açıklaması yok. Hakikaten vatana dair bir savaş olsa bizde koşar gideriz. Ama bunun böyle olmadığını biliyoruz ve bu savaş bir an önce dursun istiyoruz hiçbir şekilde kan aksın istemiyoruz." dedi.

Annelerden Perihan Akbulut konuşmasını Kürtçe yaptı. Sonrasında söz alan ve asker annesi olduğunu belirten Gülten Oktan ise, "Oğlum silah altında. İstemiyorum artık savaş olsun, çocuklar anneler ağlasın. Artık biz ceset istemiyoruz, çocuklarımızı istiyoruz. Ne polislerin annesi ağlasın, ne askerlerin annesi ağlasın. Artık hepimiz Türkiye'de kardeşçe yaşayalım. Yüreğimiz yanmasın, bizim yüreğimizde başkalarının yüreği de yanmasın artık barış anneleri olarak bunu istiyoruz." diye konuştu.

Barış annelerinden Döndü Ergin de "Buraya barış, demokrasi kardeşlik istemeye geldik. Bu savaş neyin uğruna oluyor. Savaş isteyenlere sesleniyorum. Bu kardeş kanı döküldükçe bu koltuk bu insanların bu çocukların bu anaların içindeki ateşten çok mu daha değerli. Vicdanı olana, insan gibi düşünene insanlara sesleniyoruz bizim anaların sesini duysun. Biz bundan sonra şehitte tabuta görmek istemiyoruz. Geceleri köylerimizin basıldığını duymak istemiyoruz." İfadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU'NUN OĞLU HANGİ KARAKOLDA, HANGİ BÖLÜKTE ASKERDİR

Barış Analarının CHP Grubu ile de görüşeceğini kaydeden Baluken, "Dünden itibaren AKP Grubu'ndan bir randevu talebi oldu. Bu saate kadar AKP'den herhangi bir geri dönüş yapmamıştı. Basın toplantısının devam ettiği süre içerisinde bana gelen not oldu. Bu notta AKP'nin kongre hazırlığından dolayı barış analarıyla görüşemeyecekleri ifade edildi bu utanç verici bir nottur. Buradan çıktıktan sonra AKP grubuyla tekrar görüşeceğiz. Bu ülkede savaş çıkartıp o savaşın en büyük mağdurlarıyla bu toprakların analarıyla görüşmemek AKP açısından asla izah edilecek bir tutum olmaz.Kendileriyle görüşüp bu krizi çözmeye çalışacağız. Eğer bu ülkede iktidar partisi olarak şuan da AKP hükümet konumunda bulunuyorsa bu anaları dinlemek zorundadır. Bedel ödettiği acı çektirdiği insanlardan kaçarak bu ülkenin sorunlarını çözmek mümkün değildir." açıklamasını yaptı.

CİHAN
<< Önceki Haber Barış Anaları TBMM'de HDP heyetiyle görüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER