Başbakan Davutoğlu: Millet vicdanıyla buluşamayan devlet aklı tiranlaşır


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şefkati olmayıp kudreti olan devlet tiranlaşır. Şefkati olup da kudreti olmayan devlet ise acizleşir" dedi. Millet vicdanı ile buluşamayan devlet aklının bir süre sonra tiranlaşabileceğini kaydeden Davutoğlu, "Biz ne aciz bir devlet istiyoruz ne de merhametsiz, şefkatsiz, mekanik bir devlet istiyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu mülki idari amirleri ile bir araya geldi. Millet vicdanı ile devlet aklının buluşturulması gerektiği üzerinde duran Davutoğlu, şunları söyledi: "Millet vicdanı ile buluşamayan bir devlet aklı bir müddet sonra mekanikleşir ve otoriterleşme eğilimi içinde özünü kaybeder. Aklı salt rasyonalite olarak kullanmıyorum. Hele hele kurumların bir araya gelerek bir devlet aklı oluşturamamaları durumunda ise devletler parçalanır. Suriye örneğinde olduğu gibi. Önemli olan bir bedenin uzuvları gibi hepimizin bir devlet aklı etrafında buluşabilmesi. Ama bu devlet aklının da mutlaka millet vicdanı ile buluşması. Eğer millet vicdanı var da devlet aklı yoksa, devlet acizleşir. Eğer devlet aklı var ama millet vicdanı ile buluşamıyorsa bu sefer devlet aklı bir müddet sonra tiranlaşabilir."

Davutoğlu, hedeflerinin milletin derin vicdanı ile devletin asırlardan süzülüp gelen aklını buluşturmak olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Şefkati olmayıp kudreti olan devlet tiranlaşır. Şefkati olup da kudreti olmayan devlet ise acizleşir. Biz ne aciz bir devlet istiyoruz ne de merhametsiz, şefkatsiz, mekanik bir devlet istiyoruz. Bu ikisini birleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

'SEN BİZE ÖNCE YARALININ OLDUĞUNU BELGELE'

Ahmet Davutoğlu, Cizre'deki apartman bodrumuna sığındıkları iddia edilen yaralılar hususuna yeniden değinerek, söz konusu yaralıların varlığına dair şüphelerinden söz etti. Davutoğlu, "İçeriye kadar bütün imkanlarla şeyler gönderildi ama ortaya hasta ya da yaralı çıkmadı. Var idiyse niye çıkmadılar? Yok idiyse niye bu kampanya yürütüldü? Şimdi diyor ki, 'efendim, yaralıların durumunu belgelesinler'. Sen önce yaralının olduğunu belgele bize. Olmayan şey nasıl belgelenir ki? Var idiyse oraya kadar güvenlik riskini alıp giden sağlık çalışanlarımıza niye teslim edilmediler?" diye sordu.

VALİ VE KAYMAKAMLARA 'HALKA YUKARIDAN BAKMAYIN' TALİMATI

Terörle mücadelenin salt devlet aygıtları ile yapılan mekanik bir mücadele olmadığını ifade eden Davutoğlu, milletin vicdanı ile devlet aklının buluştuğu durumlarda başarının mutlaka sağlandığını söyledi. Halka yukarıdan bakan bir bakışın kabul edilemeyeceğini ifade eden vali, kaymakam ya da bir yetkililerin acısında da sevincinde de halkla bir arada olmaları gerektiğini vurguladı. Hiçbir şekilde halktan kopuk bir makamın olamayacağının altını çizen Davutoğlu, bununla birlikte kamu düzenin her ne boyutta olursa olsun korunması gerektiğini anlattı.
CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu: Millet vicdanıyla buluşamayan devlet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER