Başbakan Davutoğlu: Rusya ile istemediğimiz bir krizin içine girdik


Başbakan Ahmet Davutoğlu, düşürülen Rus jetinin ardından her iki ülkede gerilimin tırmanması üzerine "Rusya ile istemediğimiz bir krizin içine girdik. Bu gerilim, Türkiye ile Rusya arasındaki doğrudan meseleden de kaynaklanmadı" dedi. Rus yetkililere de seslenen Davutoğlu, "Şantaj dili kullanmak isteyenler bilsinler ki bir Türk'e her şey yapılır da şantaj yapılamaz" ifadesini kullandı. Davutoğlu, Türkiye olarak bölgede ne kriz çıkaran ne de tırmandıran bir ülke olduklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Düşürülen Rus savaş uçağının ardından iki ülke arasında düşmeyen gerilimden de söz eden Davutoğlu, "Rusya ile istemediğimiz bir krizin içine girdik. İstemediğimiz diyorum çünkü hükümetin kurulması sürecinde bunlar yaşandı. Bu süreç, Türkiye ile Rusya'nın sınırları üzerinde yaşanan bir krizden kaynaklanmıyor. Suriye'deki güvenlik riskleri ve Türkiye'nin aldığı tedbirlerden dolayı yaşandı. Biz Rusya'yı, coğrafyamızın ve tarihimizin bir zorunluluk olarak komşu olduğu bir ülke olarak görüyoruz. Son 12 yıl içinde de Türkiye-Rusya ilişkileri güç kazanmıştır. Bu ilişki ne kadar önemliyse, Türkiye'yi ve sınırlarımı korumak da önemlidir." diye konuştu.

'ÇEVREMİZDEKİ KRİZLERİ NE ÇIKARTAN NE DE TIRMANDIRAN TARAF OLDUK'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'ye dönük hava sahası ihlallerin tehdit olarak algılanacağını ifade ederek "Çevremizdeki krizleri ne çıkartan ne de tırmandıran taraf olduk. Bu krizlerin ülkemize etkisiyle, çözüm irademizi ortaya koyduk. Türkiye'nin kara ve deniz sınırlarının, hava sahasının korunmasıdır. Suriye'den gelen her uçak, Türkiye'ye dönük olarak hava sahası ihlali yaparsa tehdit olarak algılanacağını belirttik. Bütün ülkelerde bu süreci şeffaflıkla paylaştık. Türkiye'nin bu ateş çemberinin dışında tutabilmek için gereken tedbiri alma talimatı verdik." dedi.

'İŞİD'DEN PETROL ALINDIĞINA DAİR İTHAMLER GERÇEKLİKLE İZAH EDİLEME'

İŞİD'in çıkardığı petrollerin Türkiye'ye sevk edildiği iddialarının doğruyu yansıtmadığını kaydeden Davutoğlu, "Rusya ile temas haline geçmeye çalıştık. Son günlerde yükselen söylem gerilimin, düşmesini istiyoruz. IŞİD'den petrol alındığına dair ithamlar, gerçeklikle izah edilemez. Rusya'da biliyor ki, Türkiye, IŞİD'e karşı operasyonlarını kararlılıkla sürdürmektedir. Rusya'daki dostlarımıza sesleniyorum: Gelin masada konuşalım. Hava sahası ihlali olmamış olsaydı, o Rus uçağı düşmüş olmazdı. Bize operasyon bilgisine verselerdi, biz de o bölgelerde IŞİD olmadığını bildirirdik." diye konuştu.

'BİZ UKRAYNA KİRİZİNDE RUSYA'YA KONAN AMBARGOYA UYMADIK'

Ukrayna krizinde Türkiye'nin Rusya'ya konulan ambargoya uymadığının altını çizden Davutoğlu, "Ekonomik yaptırımlar üzerinden ilişkilerimizin bozulmasına izin vermeyelim. Tedbirleri aldık. Bu yaptırımlardan kim zarar görürse, telafi edeceğiz. İki ülke arasındaki konularda iş adamlarını cezalandırmak uluslararası normlara sığmaz. Türkiye'ye yatırım yapan kim olursa olsun, Türk yatırımcı olarak görüşecektir. Haksız muameleyi görmeyeceklerdir. Ukrayna krizi konusunda Rusya'ya ambargo koyulduğunda biz buna uymadık.Biz sabırla bu krizi yönetmeye devam edeceğiz. Rus yetkililer, Türk-Rus ilişkilerinin önemini fark ederler. Şantaj dili kullanmak isteyenler bilsinler ki bir Türk'e her şey yapılır da şantaj yapılamaz." ifadelerini kullandı.

'GEREKTİĞİNDE BİZİ ELEŞTİREBİLECEKSİNİZ'

Öte yandan ekonomik kalkınmak için siyasi istikrara ihtiyaç olduğunu savunan Davutoğlu, "Hep beraber demokrasiye, ve demokrasinin dayandığı hak ve özgürlüklere sahip çıkma sorumluluğumuz var. Hesap vermeden, halkın önüne çıkmadan elde edilecek gücün hiçbir meşruiyeti olamaz. Gerektiğinde bizleri eleştireceksiniz, sorular soracaksınız. Bundan doğal bir şey yok." dedi.

'ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI, 1300 TL OLACAK'

Asgari ücret konusuna da değinen Davutoğu, "Bugün asgari ücret görüşmeleri başladı. 1300 lira olacak. Bu yük sadece işverenlerimizin üzerinde, özellikle KOBİ'lerimizin üzerinde olmayacak. Bu yükün azaltılması ama asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın hayat kalitesini geliştirmek için elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Başbakan Davutoğlu: Rusya ile istemediğimiz bir krizin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER