Berlin'in uluslararası özelliğinden yüksekokullar faydalanamıyor


Almanya'nın başkenti Berlin her ne kadar kendisini dünyaya açık ve uluslararası bir şehir olarak lanse etse de vize engeli bu iyi niyetli duruşu çoğu kez zor durumda bırakıyor. Bu zor durumlardan birini de yüksekokullar yaşamak zorunda. Sebebi de Yabancılar Dairesi'nin birkaç aydan bu yana farklı ülkelerin üniversitelerinden gelen öğrencilere vize vermemesi.

Londra'daki özel bir yüksekokulun Berlin'deki şubesi olan Met Film School da aynı sorunu yaşıyor. Mezuniyetleri University of Wes-London adlı devlet üniversitesi üzerinden veren yüksekokul Berlin'de de eğitim veriyor ve üç yıldan bu yana öğrenci getirmede sorun yaşamıyordu. Senato Eğitim İdaresi bu zaman zarfında Bachelor ve Master mezuniyetlerini tanımış ve bu sayede AB ülkelerinden olmayan öğrenciler problemsiz bir şekilde vize alabilmiş ve Berlin'deki Film Yüksekokulu'nda okuyabilmişti. Bu artık mümkün değil.

Yüksekokula vizenin reddi ile ilgili açıklamada bulunan Yabancılar Dairesi şu gerekçeyi öne sürüyor: "Sunulan bölümler öğrenciyi tanınmış bir Alman yüksekokul mezuniyetine götürmüyor." Bu gerekçe yüksekokul kadar Senato Eğitim İdaresi'ni de memnun etmeyecek cinsten. Ancak daire, 'bölüm' kavramını somutlaştırdıklarını ve bu gibi uluslararası yüksekokullardaki bölümlerin kanun nazarında 'bölüm' olmadığını, dolayısıyla da vize almaya yetmediğini ileri sürüyor.

Bilim Müsteşarı Steffen Krach (SPD) bu durumdan şikâyetçi. Krach'a göre çok sayıda yabancı eğitim kurumuna sahip olmak Berlin'e has bir durum ve şehrin bilim ve ekonomisi açısından da oldukça önemli. Krach, İçişleri Senatörü Frank Henkel'e bağlı olan yabancılar dairesinin hukuk anlayışına karşı ve uluslararası mezuniyetlerin Almanya'da kabul edildiğinde ısrar ediyor. Krach, "İngiliz Hükümeti'nin resmen tanıdığı bir eğitim imkânının birden bire eşit görülmemesi anlaşılır gibi değil" diyor ve meselenin ekonomik yönüne de işaret ediyor.

Bu kapsamda Berlin'e gelen öğrenciler her yıl 20 bin Euro öğrenim ücreti ödüyor ve bu ülkede para harcıyor. Geçtiğimiz yıl bu şekilde 34 ülkeden öğrenci Berlin'deki yüksekokullara kaydolmuştu. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER