Bıden'den 15 Temmuz yorumu

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Biden 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak, "Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık" dedi.

Joe Biden Ankara'da



Amerikan Başkan Yardımcısı'nın açıklamalarının satış başları şöyle:

"TÜRKİYE'Yİ DARBE TEŞEBBÜSÜNE KARŞI DESTEKLİYORUZ"

"Türk halkının müttefiki olarak şunu söylemek istiyorum ki, biz ABD, Türkiye’yi hiçbir zaman ve her zaman özellikle de darbe teşebbüsünün arkasından tam olarak desteklemektir."

Biden, Başbakan Yıldırım'la yaptığı 4 saatlik görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında 15 Temmuz gecesi yaşananlarla ilgili klonuştu.

İNTERNET OYUNU OLUP OLMADIĞINI İLK ANDA ANLAYAMADIK

"ABD, darbe girişimini derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetlerine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Hatta olayların devam ettiği sırada destek bildirilmişti. Biz olaylar olurken bunun gerçek olup olmadığını veya bir internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık."

DARBE GİRİŞİMİNDEN ÖNCEDEN BİR BİLGİMİZ YOKTU

"Darbe girişiminden önceden bir bilgimiz yoktu, biz hiçbir zaman desteklemedik, biz bu hareketi derhal kınadık. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız. Sadece Türk hükümeti değil, Türk halkıyla da."

Biden, son dönemde iyice gerilen ABD-Türkiye ilişkileri ve Türkiye-Rusya yakınlaşmasıyla ilgili de mesaj verdi.

TÜRKİYE'NİN ABD'DEN DAHA İYİ DOSTU YOKTUR

"Türkiye’nin, kusura bakmayın ama ABD’den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD’den daha büyük arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz. Hükümetiniz için elimden gelen her şeyi yapacaktır. Bu olaydan sorumlu olanları size getirmek için. Ama bizim her iki cemiyetimizin temeli olan yasalar vardır."

Basın toplantısında Fethullah Gülen Hocafendi'nin iade talebi de soruldu. ABD Başkan Yardımcısı hukuku hatırlattı. 

ANCAK BU ŞEKİLDE GÜLEN'İ TESLİM EDEBİLİRİZ

"Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen’i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi korumayız. Bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır. Amerika yasalarına göre, Amerika’nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur. Adalet bilerek ve bu durumu halletmeye çalışıyor. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki, Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir harekete tolerans gösteremez.

Biden'a Cerablus operasyonu ve YGP'yle ilgili de sorular yöneltildi. 

YPG NEHRİN ÖBÜR TARAFINA HİÇBİR ŞEKİLDE GEÇMEMELİ

Biden: ABD Başkan Yardımcısı Biden: "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına hiçbir şekilde geçmemelidir, geçtikleri takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir.

<< Önceki Haber Bıden'den 15 Temmuz yorumu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER