Bingöl'de 2 bin 233 öğrenci Zazaca dersini tercih etti


HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına Zazaca dili hakkında soru önergesi verdi.

Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18.11.2015 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Bingöl genelinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında 5, 6, 7, ve 8. sınıflarda okuyan yaklaşık 20 bin öğrenciden 2 bin 233'ünün Yaşayan Diller ve Lehçeler seçmeli dersinden Zazaca eğitimi dersini tercih etti. Özsoy, velilerden alınan bilgilere göre bu rakamdan çok daha fazlasının okul idareleri tarafından yeterli müracaatın ve personelin olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bizzat kendi açıkladığı verilerin seçmeli Zazaca dersine öğrencilerin taleplerinin oldukça yüksek olduğunu göstermesine rağmen okul idarelerinin gelen talepleri yeterli müracaat yok diye geri çevirmesinin büyük bir çelişkiyi yansıttığını dile getiren Özsoy, şöyle devam etti: "Öte yandan son yıllarda üniversitelerde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri ile Kürdoloji Enstitüleri'nden mezun olan ve atanmaya hak kazanan yüzlerce öğretmenin ataması yapılmaz iken yeterli personel yok denilerek seçmeli ders müracaatlarının geri çevrilmesi kabul edilebilir değildir. UNESCO'nun 2009 yılından bu yana yayımladığı dil raporlarına göre Zazaca yok olma tehdidi altında olan diller arasında yer alıyor. Türkiye sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan Zazaca'nın yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması bu durumun oluşmasına yol açan siyasi sistem ile eğitim kurumlarının sorgulanmasını gerektirmektedir. Zazaca'nın yoğun olarak konuşulduğu Bingöl ilinde yapılan seçmeli ders talepleri personel yok denilerek reddedilirken, 2015 yılında Çince'ye bile 3 öğretmen kontenjanı ayrılan ülkemizde Zazaca'ya sadece 1 öğretmen kontenjanının ayrılması anadili Zazaca olan milyonlarca vatandaşımıza yapılmış bir hakaret olarak değerlendirilmelidir."

Bu bağlamda Özsoy, şu soruları yöneltti: "Son on yıl içerisinde bakanlığınız tarafından Kürtçe'nin Zazaca ve Kurmanci lehçeleri alanında toplamda kaç öğretmen ataması yapılmıştır? Bu atamaların, toplam öğretmen atamalarına oranı nedir?

Türkiye geneli ve Bingöl özelinde mevcut durumda Zazaca ve Kurmanci alanında kaç öğretmen görev yapmaktadır?

Son on yıl içerisinde üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Kürdoloji enstitülerinden mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Bu mezunlarının kaçı atanmak üzere beklemektedir?

Türkiye geneli ve Bingöl özelinde 2015 yılında Kurmanci ve Zazaca kaç öğrenci tarafından seçmeli ders olarak tercih edilmiştir? Bu taleplerden kaçı hangi gerekçelerle geri çevrilmiştir? Türkiye genelinde mevcut haliyle kaç öğrenciye seçmeli ders olarak Zazaca ve Kurmanci eğitim verilmektedir?

UNESCO verilerine göre bugünkü eğitim sistemi devam ederse iki kuşak sonrasında yok olacağı tahmin edilen Zazaca'nın korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Türkiye genelinde, özellikle de Bingöl gibi Zazaca'nın yaygın kullanıldığı kentlerde yapmış olduğunuz planlama ve çalışmalar nelerdir?" CİHAN
<< Önceki Haber Bingöl'de 2 bin 233 öğrenci Zazaca dersini tercih etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER