Bir milyar dolarlık ihracata 1 ay geciklemeli ulaşıldı


Ekomideki kötü gidişat ihracatı da vurdu. Antalya, Isparta ve Burdur'da faaliyet gösteren 25 sektör, geçen yıl 13 Ağustos'ta ulaştığı 1 milyar dolarlık ihracat rakamına bu yıl 12 Eylül itibariyle ulaşabildi.

Türkiye'deki siyasi belirsizlikle birlikte ekonomideki kötüye gidiş her alanda etkisini göstermeye başladı. Tarımdan sanayiye, gıdadan madenciliğe toplam 25 sektörde faaliyet gösteren Antalya, Burdur ve Isparta illerindeki ihracatçılar da ekonomideki olumsuz gelişmelerden etkilendi. Geçen yıl 25 sektörde 1 milyar dolar ihracat barajına 13 Ağustos'ta ulaşan ihracatçılar bu eşiği bu yıl 12 Eylül itibariyle aşabildi. Batı Akdeniz ihracatının 1 milyar dolar rakamına ulaşmasında en büyük payı 323 milyon 573 bin dolarla yaş sebze ve meyve ihracatçıları elde etti. Maden sektörü de 246 milyon 167 bin dolar ihracat ile 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşılmasında önemli rol oynarken bunu, 102 milyon 178 bin dolar ihracatla kimya sektörü, 85 milyon 978 bin dolar ihracatla ağaç ve orman ürünleri sektörü, 37 milyon dolarla da çimento sektörü takip etti. Bu dönemde 26 milyon 274 bin dolarlık ihracatıyla iklimlendirme sektörü, 28 milyon 371 bin dolar ihracatla demir ve çelik sektörü, 19 milyon 356 bin dolar ihracatla makine sektörü ve 30 milyon dolar ihracatla tekstil sektörü de gelecek adına umut verdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı da Rusya ve Çin gibi ana pazarlardaki olumsuzluklar ile Ukrayna, Suriye ve Irak gibi ülkelerde yaşanan kargaşaların ihracata olumsuz yansıdığını söyledi. Daha yüksek ihracat rakamları hedeflediklerini belirten Satıcı, olumsuzluklar nedeniyle buna ulaşamadıklarını ifade etti. Satıcı, tüm olusmzulukara rağmen 8.5 ayda 1 milyar dolar ihracat yapmanın Batı Akdenizli ihracatçılar adına bir başarı olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Bir milyar dolarlık ihracata 1 ay geciklemeli ulaşıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER