'Biyokaçakçılık' çalıştayında başka ülkelere kaptırdığımız ürünler ele alındı


Türkiye'ye özgü nadide bitkilerin muhafazası ve yurtdışına kaçırılmasının önlenmesi amacıyla 'Biyokaçakçılık' çalıştayı düzenlendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Ankara Holiday Inn Otel'de organize ettiği çalıştayın açılışında konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, biyolojik kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması ve halkın bilince kavuşması için herkese iş düştüğünün altını çizdi.

Biyokaçakçılığın tanımını yapan Karaağaç, şunları kaydetti: "Biyokaçakçılık sahip olduğumuz çeşitli canlı türü ve zenginliklerin yabancılar tarafından bir şekilde başka ülkelere götürülmesi sahip olduğumuz bu zenginlikten mahrum kalmamız ve hem ekonomik yönden ve hem bilimsel yönden tek başımıza sahip olduğumuz bu değerleri başka ülkelere kaptırmamız anlamına geliyor. Mevcut kurumlarımız ve halkımız bilinçlendirilerek bu çalıştaylarla bunun önüne geçilebilir diye düşünüyoruz. Bu konuda uzaman hocalarımızın daha önce yapılan çalıştaylar da örnek verdiler. Mesela 'Lale' bitkisinin anavatanı Anadolu diye bilinirken şu anda Hollanda'dan alır duruma gelmişiz. Bu da zamanında sahip çıkmadığımızdan kaynaklanıyor. Mesela yine 'Sedef balığı' adında bir balık türümüz var. Sadece insandaki ölü deriden besleniyor ve o deriyi aldıktan sonra bir sıvı ile o alanı sıvazlayıp sedef hastalığının iyileşmesine neden olabiliyor. Bu balığımız da bir şekilde yurt dışına Tayland'a götürülerek bu tedavi şu anda orada uygulanıyor. Buradaki amaç bunun duyurulması ve bilinçlendirilmenin sağlanması bunun için hepimize iş düşüyor."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ise koruma bilincinin son yıllarda arttığını belirterek, tüm illerde yapılan biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık çalıştayları sayesinde bir farkındalık olştuğunu söyledi. Akıncıoğlu, "Hakikaten biyoçeşitlilik kaynaklarımızla övündüğümüz coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyamızın bize verdiği avantaj olmakla birlikte koruma bilincinin de son yıllarda arttığını düşündüğümüzde önümüzde çok güzel fırsatların olduğunu da düşünüyorum." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Biyokaçakçılık' çalıştayında başka ülkelere kaptırdığımız... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER