'Biz 'asgari ücret 1500 lira olacak' demeseydik akıllarına bile gelmezdi'


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk- İş Olağan Genel Kurulu'nda, "Eğer biz 'asgari ücret net bin 500 lira olacak' demeseydik akıllarına bile gelmezdi. Asgari ücretin netini bile bizden öğrendiler. Ankara'daki beyler nereden bilecek asgari ücreti." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu Toplantısı'na katıldı. Türkiye'nin en temel sorunu işsizlik olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, işsizliğin 'bütün kötülüklerin anası' olduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bir insan işsizse her şeyi yapabilir. Geçinmek zorunda bu insan. İşsizlik konusunda bugüne kadar size ne vadedildi? Ben 13 yıldır duymadım. Eğer bir siyasi iktidar işsizlik sorununu çözemiyorsa devleti akılla yönetmiyor demektir. Gerçek işsizlik oranı yüzde 16,5. Resmi rakamlar daha düşük gösterir. Neden, iş aramaktan umudunu kesenler işsizler arasında görünmüyorlar. İşsizlik böyle bir beladır ve çözülmesi gerekir."

ÇOĞU YER ALTI DÜNYASININ ÖNEMLİ ADAMLARI OLACAK

Yanlış dış politikanın sonucu olarak 2,5 milyon Suriyelinin Türkiye'de olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa'da bir işsizler kahvesinde vatandaşla sohbetini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Suriyelileri elbette kabul edelim. Kimseyi göndermeyelim. 81 ile dağılmış Suriyeliler. Kimin, nerede olduğunu kimse bilmiyor. Siz hiç böyle bir devlete tanık oldunuz mu? Kontrolsüz bir sistem. Yarın ne olacak bu Suriyeliler. Çoğu yer altı dünyasının önemli adamları olacak, göreceksiniz. Çünkü karnını doyurmak zorunda. Yasal iş bulamazsa yasa dışı yollara sapacak." şeklinde konuştu.

NİYE İTİRAZ ETMİYORSUNUZ?

Sendika başkanlarına seslenen Kılıçdaroğlu, Parlamento'ya yabancıların çalıştırılmasıyla ilgili kanun geldiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Bizim dünya kadar işsizimiz var yabancıları nerden çalıştıracağız. CHP dışında itiraz eden olmadı. Sanki sendika biziz siz sendika değilsiniz? Niye itiraz etmiyorsunuz? İşçilerin hakkını sadece ben savunmak zorunda değilim ki hepimiz savunmak zorundayız. Bunu yapmadığımız zaman işsizlik sorununu zaten çözemeyiz. Ankara'da oturan beylerin çocuklarının hepsinin işi gücü var. Ya Anadolu'da gariban Mehmet Efendi'nin oğlu. Nerede iş bulacak?"

12 EYLÜL DARBE HUKUKUNUN ARKASINA SAKLANANLAR BU ÜLKEYE DEMOKRASİYİ GETİREMEZLER

"Böyle giderse yakında sendikalarınızın kapısına kocaman bir kilit asacaksınız demektir." diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biraz karamsar bir tablo çiziyorum. Temmuz 2015 itibariyle işçi sayısı 12 milyon 144 bin 685 kişi. Sendikalı işçi sayısı 1 milyon 429 bin 56 kişi. Toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısı sadece 700 bin. Sendikalaşma oranı yüzde 5,5. 13 yıla bakın, kazandınız mı, kaybettiniz mi? Siz acaba bunu sorguluyor musunuz? 12 Eylül darbe hukukuyla sendikacılar perişan edildi. İleri demokrasiye geçtik sözde. Niye darbe hukuku kalkmıyor? 12 Eylül darbe hukukunun arkasına saklananlar bu ülkeye demokrasiyi getiremezler."

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİ BİLE BİZDEN ÖĞRENDİLER

Asgari ücretle ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Eğer biz 'asgari ücret net bin 500 lira olacak' demeseydik akıllarına bile gelmezdi. Asgari ücretin netini bile bizden öğrendiler. Ankara'daki beyler nereden bilecek asgari ücreti. Bir eli yağda bir eli balda olanlar asgari ücretlinin derdinden mi anlayacaklar? Bizi işverenlere şikayet ediyorlardı. Şimdi bin 300 lira yapacaklar, yetmez. Türk-İş'in rakamlarıyla vereyim; açlık sınırı bin 390 lira. O rakam açlık sınırının altında. O beylere ayda bin 391 lira verelim, geçinsinler. Arabaları da altlarında olsun, şoför parası da vermesinler. Sadece gıda harcaması yapsınlar, bakalım geçinebiliyorlar mı? İnsanlık öldü. Bizi Avrupa'nın Çin'i yapmak istiyorlar. Emek ucuz bizde." CİHAN
<< Önceki Haber 'Biz 'asgari ücret 1500 lira olacak' demeseydik akıllarına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER