BM'nin kararını alkışlayan Güney Kore, İran'la işbirliğini genişletiyor


Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran kararını destekleyen Güney Kore, bu ülkeyle işbirliğini genişletmeyi planladıklarını açıkladı.

UAEK ile yaklaşık altı ay önce imzalanan anlaşma doğrultusunda talepleri yerine getiren İran'a karşı uygulanmakta olan uluslararası yaptırımların kaldırılması, Güney Kore hükümeti tarafından alkışlandı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hükümet, Güney Kore ile İran arasında, yetkili bakanlıklar vasıtasıyla karşılıklı işbirliğini daha fazla ileri götürmeyi planlıyor." ifadelerine yer verildi.

İranlı meslektaşına tebrik mektubu gönderen Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se ise yaptırımların kaldırılmasından her tarafın kazandığını belirterek, kararın, Kore Yarımadası için de iyi bir ders olacağını kaydetti.

Yun mektubunda, İran'ın, yakın ilişkisi olduğu Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasına da özel dikkat edilmesini istedi.

Öte yandan, Güney Kore Ticaret Bakanlığı, İran ile Güney Kore arasındaki petrol, petrokimya ürünleri, otomobil ve diğer ana ticari alanlardaki yaptırımları kaldıracağını açıkladı.

Ayrıca, karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri artırmak amacıyla, 2006 yılından bu yana toplanmayan Güney Kore ve İran ortak ekonomi komitesinin, bu sene Aralık ayında tekrar bir araya geleceği bildirildi.

Maliye Bakanlığı, Bank of Korea'nın, ülkenin İran ile arasındaki mali işlemlere yönelik onaylama sistemini kapsayan yaptırımları hemen kaldırılacağını; ancak Washington'un kısıtlamaları nedeniyle, İran ile olan tüm işlemlerde dolar yerine Güney Kore para biriminin kullanılmaya devam edeceğini duyurdu.

Güney Kore ile İran arasında, geçen senenin ilk onbir ayında 6 milyar dolar hacminde ticaret yapılmıştı. İki ülke arası bu rakam 2011 yılında ise 17 milyar dolardı.BMnin-kararini-alkislayan-Guney-Kore-Iranla-isbirligini-genisletiyor-1989169.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber BM'nin kararını alkışlayan Güney Kore, İran'la işbirliğini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER