Brezilyalı hukukçu ve gazetecilerden Koza grubuna destek

Brezilyalı hukukçu ve gazetecilerden Koza grubuna destek

Koza İpek medya grubuna el konulmasının ardından dünyanın değişik yerlerinde bulunan meslek örgütlerinden gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. Uluslararası medyanın ilk sayfadan verdiği haberler Güney Amerika kıtasında da aynı etkiyi oluşturdu.

Brezilya'nın Belo Horizonte şehrinde bulunan UNA Üniversitesi Hukuk Bölümü öğretim görevlisi Carlos Barbosa ve öğrencileri yayınladıkları bir mesajla basın organlarına yapılan baskıyı eleştirdi.

Hukuk Fakültesi'nden Cihan Haber Ajansı'na gönderilen mesaj şöyle:

"Hukuk devletini ve demokrasiyi korumak için basının özgür olması gerekir. Medyaya karşı takınılan tavır aynı zamanda halkın özgürlüğüne karşı yapılmış bir darbedir.

Günümüzde herhangi bir rejim yada diktatörlüğe körü körüne uymak akıl kârı bir iş değildir. Demokrasi, devletin halka ait tüm sesleri kucaklamasını acil ve gerekli kılar. Güç halka ait olmalıdır ve ifade özgürlüğü bu mücadelenin temelidir.

Demokrasi, devletin gelişimi için esas teşkil eder. Ancak eşitlik ve özgürlük olmadan demokrasinin varlığından söz edilemez. Bizim anlayışımıza göre demokrasi, farklılıları bir araya getiren bir unsurdur. Bu sebeple ifade özgürlüğü için sizinle birlikte mücadeleye varız!"

Üniversitelerden gelen destek mesajlarının yanı sıra meslek örgütleri de benzer ifadelerde dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Rio de Janeiro şehrinde bulunan gazeteciler sendikası başkanı Paula Mairan, konuyu federasyona da taşıyacaklarını belirterek sitelerinde şu notu yayınladı:

"Mevcut uygulamalara bakıldığında demokratik olduğu söylenemez bir yönetimin eliyle sansür, baskı, tehdit ve saldırı altında olan Türk meslektaşlarımıza Rio de Janeiro gazeteciler sendikası olarak desteklerimizi sunuyoruz."

Bununla birlikte çok sayıda Brezilyalı basın organı da Koza grubuna yapılan baskıyı ülke gündemine taşıdı. Haftalık haber dergisi Portal Imprensa konuyu 'Darbe sonrası Türk hükümeti, muhalif basın grubunu devraldı' şeklinde okuyucularına duyurdu.

Carta Capital dergisi okuyucu editörü Jose Antonio Lima da basın özgürlüğüne destek veren onlarca gazeteciden biri. Lima, meslektaşlarına gönderdiği mesajda Türkiye'deki olayları yakından takip ettiğini ve durumun kendisini endişelendirdiğini söyleyerek Türk halkına teselli için Brezilya'daki demokrasi mücadelesini örnek gösterdi. "Brezila ve Türkiye farklı tarihi geçmişlere sahip olsalar da hali hazırda benzer problemler yaşıyoruz. Son yaşanan olaylarla birlikte demokrasinin önemini bir kez daha idrak etmiş bulunuyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Brezilyalı hukukçu ve gazetecilerden Koza grubuna destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER