"Budapeşte'deki hamam kültürü dünya çapında meşhurdur, bunu Türklere borçluyuz"


Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Gergely Gulyas, Macar kültüründe, mimarisinde, mutfağında Türk kültürünün gerçekten kalıcı izler bıraktığını belirterek "Mesela Budapeşte'deki hamam kültürü dünya çapında meşhurdur, bilinmektedir. Bunu yine Türklere borçluyuz. Çay kültürü de belirleyicidir Macaristan'da." dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Gergely Gulyas ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir araya geldi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İyimaya, insan haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Macaristan ilişkilerinin ortak tarihe ve kültüre dayandığını dile getiren İyimaya, bu günün Macaristan Milli Günü olduğunu hatırlatarak Türkiye olarak Macaristan Milli Günü'nü kutladıklarını ifade etti.

Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Gergely Gulyas ise dünyada gerçekten çok hızlı değişimler, dönüşümler olduğunu söyledi. Bu dönüşümlerde ve değişimlerde Türkiye'nin gerçekten anahtar rolü söz konusu olduğunu belirten Gulyas, "Macaristan'ın da önemli rolü söz konusu. Bu yaşanan sorunların çözülmesinde iki ülke arasındaki münasebetlerin 1990'dan sonra Macaristan'da yaşanan sistem değişikliğinden sonra vede özellikle son 5 yılda sayın Başbakan Viktor Orban'ın iktidarı sırasında oluşan sıcak ilişkiler, özel ilişkiler gerçekten bu sorunların çözümüne iyi bir çerçeve sunmaktadır. Avrupa'daki milletlere göre biz kendimizi uzun bir ortak değere sahip olduğumuz için Türkleri daha iyi anladığımızı düşünüyoruz. Macar kültüründe, mimarisinde, mutfağında Türk kültürü gerçekten kalıcı izler bırakmıştır. Mesela Budapeşte'deki hamam kültürü dünya çapında meşhurdur, bilinmektedir. Bunu yine Türklere borçluyuz. Çay kültürü de belirleyicidir Macaristan'da. İnsan Hakları konusunda hemfikirim." diye konuştu.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti. CİHAN
<< Önceki Haber "Budapeşte'deki hamam kültürü dünya çapında meşhurdur,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER