Burkina Faso'da darbesi bir hafta süren General, Jandarmaya teslim edildi


Burkina Faso'da darbesi bir hafta süren General Gilbert Diendéré, jandarmaya teslim edildi. Vatikan Büyükelçiliği'nden sığınma isteyen Diendéré, teslim olduktan sonra, "Hukuk karşısına çıkmak istiyorum" diye konuştu.

Ordu sözcüsü Boureima Ouedraogo, "İktidarda 1 hafta kalan General Gilbert Diendéré, istifa ettikten sonra jandarma güçlerine teslim edildi." açıklamasında bulundu.

Bölgedeki uzmanlar darbecilerin tutukladığı Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların salıverilmesi ve tekrar seçim atmosferine girilmesinin demokrasi adına çok olumlu olduğu ifade etti.

Diendéré, darbeyi beraber organize ettiği Cumhurbaşkanlığı Muhafaz Alayı'na ordu askerlerinin ateş açması sonucu Vatikan Büyükelçiliği'nden sığınma talebinde bulunmuştu. Orduyu bölmemek için emrindeki askerlere silah bırak emri veren darbeci General, "Adaletle yüzleşmek istiyorum, ülkemdeki krizin diyalogla çözülmesini arzu ediyorum." açıklamasıyla teslim oldu.

Burkina Faso hükümeti, Diendéré ve taraftarlarının "Demokrasi ve özgürlüğü kesintiye uğratmak suçundan 'adil' bir şekilde yargılanacaklarını" duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafaz Alayı, 16 Eylül'de geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Zida ve iki bakanı tutuklayarak yönetime el koymuşlardı. Darbenin ardından Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Birliği (ECOWAS), Burkina Faso ordusu ve halkın protestosu sonucu 23 Eylül'de geçici hükümet yeniden görevine dönmüştü.

Diendéré'nin ordu içindeki özel birimle darbe yapma sebebi olarak Ekim ayında ülkeyi 30 yıl yönettikten sonra darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré'nın yaklaşan seçimlerde adaylığının engellenmesi olarak yorumlandı. CİHAN
<< Önceki Haber Burkina Faso'da darbesi bir hafta süren General, Jandarmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER