Kişiliğinizi ele veren favori içeceğiniz: Kahve mi, çay mı?

İşte Samanyoluhaber.com yazarı Akademisyen Esra Büyükcombak'ın bu haftaki yazısı

SHABER3.COM

ESRA BÜYÜKCOMBAK - Akademisyen (Genetik ve Biyoloji Mühendisliği)
Her sabah uyanır uyanmaz, güne başlamanın en keyifli yollarından biri sıcak bir içecek yudumlamaktır. Bu içecek sadece içinizi ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda kişiliğiniz hakkında da ipuçları verir. Evet, doğru duydunuz! En sevdiğiniz içecek, kim olduğunuzla ve dünyaya nasıl baktığınızla yakından bağlantılı olabilir. Yıllar geçtikçe testlerin ve burçların dışında, renk tercihlerine, dinlenen müziğe veya tercih edilen tatil şekline göre kişilikleri analiz etme tarzında çeşiti metotlar gelişti. Caz sevenlerin rock sevenlere göre daha az maceracı olduğu gibi sevdikleri müzik türüne göre yapılan genellemeler, içecek tercihlerimize göre de yapılıyor. Güne mükemmel bir başlangıç ??yapmamızı sağlayan sabah kahvesinin veya sıcacık çayın aslında kim olduğumuz hakkında çok fazla şey anlattığını nasıl tahmin edilebilirdik ki? Yapılan araştırmalar ve çeşitli anketler kişiliğimizin içecek zevkimizle doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Çok sevdiğimiz çay veya kahve, baskın kişilik özelliklerimizi ve doğamızı hem etkiler hem de onlardan etkilenir. Kahve insanları ile çay insanları arasındaki ayırım ilginç bir karakter karşılaştırmasıdır. Ancak kişiliğinize tam olarak uyamayabilecek değişkenler de olduğu bilinmelidir. Keyif aldığımız şeylerin öylesine olduğunu düşünsek de, daha derinlemesine bakıldığında bizi bir araya getirip belirli davranışları açıklayabildiğini görmek de aslında oldukça ilginç bir durumdur.

 Kahve içenler güne erken başlıyor ve azimli çalışıyor  Araştırmalar, kahvenin uyarıcı özelliği sayesinde kahve içenlerin daha azimli olduğunu gösteriyor. Bu bulgu, kahvenin içeriğindeki kafein ve diğer bileşiklerin beyni etkileyerek konsantrasyonu, uyanıklığı ve motivasyonu artırmasıyla açıklanabilir. Kafein, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin salınımını tetikleyerek  zihinsel performansı ve odaklanmayı da destekler. Bu nedenle, kahve içenler genellikle güne daha erken başlamaya, daha fazla iş tamamlamaya ve hedeflerine ulaşmak için daha fazla çaba göstermeye meyillidirler.

Çay sevenler daha sakin, sabırlı ve düşünceli Öte yandan çay içenler doğası gereği çok daha fazla düşünen ve daha yansıtıcı olanlardır. Çayın içeriğindeki L-theanine amino asidi,  sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu bilinir. Bu da çay severlerin daha sakin, sabırlı ve düşünceli olmalarına katkıda bulunabilir. Çay içenler genellikle ani kararlar vermek yerine, seçenekleri dikkatlice değerlendirmeyi ve en iyi sonucu verecek hamleyi yapmayı tercih ederler.

Kahve severler genellikle yalnız çalışmayı tercih eder
<< Önceki Haber Kişiliğinizi ele veren favori içeceğiniz: Kahve mi, çay mı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER