'Cari açık kafaları karıştırıyor'


Haziran ayı cari açık rakamları yatırımcıları memnun etmedi. 3 milyar 200 milyon dolar olarak tahmin edilen açığın 3 milyar 356 milyon doları bulması kafaları karıştırdı.

ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk "Cari açık 3 milyar 200 milyon dolar olan öngörüleri hafif aştı ve 3 milyar 360 milyon dolar seviyelerinde açıklandı. Ayrıca Mayıs ayına ait cari açık da 3 milyar 994 milyon dolardan 4 milyar 44 milyon dolar seviyesine revize edildi. Bu kapsamda 12 aylık birikimli cari açık 44 milyar 600 milyon dolara geldi. 6 ayı ele aldığımızda açık, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 7,5 gerileme ile 22,7 milyar dolar oldu. Bu gerilemede ödemeler tablosunda dış ticaret açığının 1,4 milyar dolar daralarak 4,8 milyar dolara gerilemesinin etkili olduğunu görüyoruz." dedi.

Baştürk, doğrudan yatırımlara bağlı net girişlerin de 307 milyon dolar inip 554 milyon dolar olduğunu kaydetti. Portföy yatırımlarından 661 milyon dolar tutarında net çıkış saptandığına işaret eden Baştürk şunları dile getirdi:

"Diğer bir önemli ve sıkıntılı bir nokta ise resmi rezervlerin Haziran ayında 783 milyon dolar daralmasıdır. Rezerv kullanımı bize cari açık finansmanın kaliteli olmadığını ortaya koymaktadır. Her ne kadar cari açıkta bir gerileme olsa da ekonomide etkisinin daraltıcı olduğunu belirtebiliriz. Bilhassa ithalat ve ihracatta gerilemeler iç ekonomide daraltıcı etki yapmaktadır. Bu da cari açığın milli gelire oranının uzun dönemde yüzde 5'i aşkın olacağı anlamına gelebilir. Gelen verinin yine yatırımlarda etkili olmadığı belirtilebilir. İçeride tamamen siyasi beklentilere göre fiyatlamalar söz konusudur."

CİHAN
<< Önceki Haber 'Cari açık kafaları karıştırıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER