Çelik sektörünün ihracatı 11 ayda yüzde 7,2 azaldı


Çelik sektörünün ihracatı geride kalan 11 ayda yüzde 7,2 oranında azaldı. Sektör, Ocak-Kasım dönemini değer bazında yüzde 24,1 azalış ile 9,1 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,2 düşüş ile 14,7 milyon ton ihracat ile kapattı.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracat verilerine göre; sektörün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2015 yılı 11 aydaki toplam çelik ihracatı değer bazında 11 milyar dolara, miktar bazında ise 15,5 milyon tona ulaştı.

Yılın 11 ayında çelik sektörünün miktar bazında en fazla ihracat yaptığı bölgeler; 5 milyon ton ihracat ile Ortadoğu, 2,5 milyon tonla Avrupa Birliği, 2,2 milyon tonla Kuzey Amerika ve 2 milyon tonla Kuzey Afrika olarak sıralandı. Sektörün Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında artışta ilk sıralarda yer alan ülkeler; Mısır, ABD, Suriye, Cibuti ve Kolombiya.

Türk çelik sektörünün yüksek katma değerli ihraç ürünleri arasında yer alan alaşımlı teller, 11 aylık dönemde yüksek artış oranıyla dikkat çekti. Alaşımlı tel ihracatı, Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 170 artış göstererek 70 bin ton, değerde ise yüzde 72,5 artışla 57 milyon dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayi de dâhil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan alaşımlı teller özellikle AB gibi gelişmiş ülkeler tarafından talep ediliyor.

Çelik İhracatçıları Birliği'nin Kasım ayı ihracatı 2014'ün aynı ayına kıyasla değer bazında yüzde 25,8 düşüş ile 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 0,5 artış ile 1,2 milyon ton oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün Ocak-Kasım dönemi ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları aktardı:

"Sektörün yaşadığı sorunlar ve çelik fiyatlarının oldukça düşmesi sebebiyle ihracatımız geçen yıllardaki rakamların altında seyrediyor. Sektör olarak ihracatta yaşadığımız gerilemeye rağmen özellikle son dönemlerde katma değerli ürünlerimizin uluslararası pazarlarda tercih edilmesinin bu ürünlerin ihracatını artırdığını görüyoruz. Ocak-Kasım döneminde yüksek katma değerli alaşımlı teller ürün grubumuzun ihracatı miktarda yüzde 170 oranında artışla 70 bin ton, değerde ise yüzde 72,5 artışla 57 milyon dolar oldu. Bu artış her zaman belirttiğimiz gibi Türk çelik sektörünün katma değerli ürünlere yönelmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu."


CİHAN
<< Önceki Haber Çelik sektörünün ihracatı 11 ayda yüzde 7,2 azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER