Çevre Bakanı Sarı, 3. köprü inşaatı için kesilen ağaç sayısını açıklamadı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun "Kuzey Ormanları Savunma Platformu açıklamasındaki 3. Köprü inşaatı için 2 milyon 700 bin ağacın kesilmesiyle doğal çevrenin büyük zarar göreceği, insan sağlığına olumsuz yönde etkileyeceği ve küresel ısınmayı hızlandıracağı" iddialarıyla ilgili soru önergesine cevap verdi. Fakat Bakan Sarı, ne kadar ağaç kesildiğine ilişkin bir sayı vermedi.

1993 yılından önce yatırım programına alınması sebebiyle "Kuzey Marmara Otoyolu (İstanbul Boğazı 3. Karayolu Geçişi dahil) Projesi" 17.07.2008 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin Geçici 3'üncü maddesi uyarınca ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirildiğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, ancak, projenin inşaat ve işletme aşamalarında mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

İklim değişikliğinin günümüzde insanoğlunun karşı karşıya bulunduğu en önemli problemlerden biri olduğunu ifade eden Sarı, şöyle devam etti: "Küresel düzeyde etkilerini derinden hissettiğimiz sorunla tüm insanlığın mücadele etmesi hayati önem taşımaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı küresel, bölgesel ve yerel ölçekte acil önlemlerin alınması, işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. 2015 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen Paris İklim Konferansında ortalama küresel sıcaklık-artışının 2 santigrat derecenin altında tutulmasını hedefleyen Paris Anlaşması ülkemizin de dâhil olduğu 195 ülkenin oy birliği ile kabul edilmiş ve uluslararası toplum bu küresel soruna verdiği önemi göstermiştir. Ülkemiz, iklim değişikliği ile mücadelede üzerine düşen görevi tüm kararlılığıyla yerine getirmekte olup Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne 2004'te, Kyoto Protokolü'ne ise 2009 tarihinde taraf olmuştur. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında ülkemizin politika ve stratejilerinin belirlendiği İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu (İDHYKK) oluşturulmuştur. Türkiye, 2010 yılında Ulusal İklim Değişikliği Stratejisini, 2011 yılında da Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planını ve İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planım hazırlamıştır. Ülkemizin iklim değişikliği ile mücadele çalışmaları, Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmektedir.

Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık (AKAKDO) kavramı, arazi kullanımı ve arazi kullanımında zaman içerisinde insan müdahalesiyle yapılan değişikliklerin, sera gazı salından ve azaltımları üzerindeki etkisini belirlemeyi hedefleyen bir bütündür. İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu (İDHYKK) altında oluşturulan Sera Gazı Emisyon Azaltımı Çalışma Grubu altında yer alan AKAKDO alt çalışma grubunun koordinatörlüğü Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, AKAKDO sektörü kapsamında orman alanlarına ilişkin sera gazı envanterinin hazırlanmasına ilişkin çalışmalar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Orman Genel Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca önergede belirtilen halk sağlığına ilişkin hususlarda konunun uhdesinde bulunması nedeniyle Sağlık Bakanlığından bilgi alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir."bakani-fatma-guldemet-sari-chp-istanbul-milletvekili-sezgin-tanrikulu-yazili-soru-onergesi-cevap-kesilen-agac-kuzey-ormanlari-savunma-platformu-3-kopru-insaati-2-milyon-700-bin-agacn-kesilmesi-2021801.htm' style='visibility:hidden; display:none;'>Cihan CİHAN
<< Önceki Haber Çevre Bakanı Sarı, 3. köprü inşaatı için kesilen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER