Ceza yasalarının mimarı Özgenç'ten yeni Meclis'e çağrı

Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nu (CMK) hazırlayan Prof. Dr. İzzet Özgenç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Sulh Ceza Hakimlikleriyle ilgili olarak verdiği kararlara tepki gösterdi.

Ceza yasalarının mimarı Özgenç'ten yeni Meclis'e çağrı

Söz konusu düzenlemelerin, hukuk adına utanç verici uygulamalara sebep verdiğini belirten Özgenç, TBMM'nin yeni yasama yılında, hukuka aykırılığı ortada olan bu düzenlemelerin değiştirilerek hukuka dönmeye yönelik bir düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

Ceza yasalarının mimarı Prof. İzzet Özgenç, Anayasa Mahkemesi'nin Sulh Ceza Hakimlikleriyle ilgili verdiği kara ilişkin Twitter'dan açıklamalarda bulundu.  Özgenç, Anayasa Mahkemesi'nin, Sulh Ceza Hakimliği kararlarının itiraz üzerine hukukilik denetiminin, bir üst mahkeme tarafında değil de, bir diğer sulh ceza hakimi tarafından yapılmasının ve cumhuriyet savcılarının verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararlarının itiraz üzerine hukukilik denetiminin ağır ceza mahkemesi yerine, sulh ceza hakimi tarafından yapılmasının yolunu açan düzenlemeleri “anayasa'ya uygun” bulduğunu hatırlattı. Söz konusu düzenlemelerin, hukuk adına utanç verici uygulamalara sebebiyet verdiğini anlattı.

‘YENİ MECLİS, HUKUKA DÖNMEYE YÖNELİK DÜZENLEME YAPMALI'

Anayasa mahkemesinin söz konusu kararıyla kıdem kazanmış olan bu düzenlemelerin hiçbir zaman hukuka uygun hale gelemeyeceğini belirten Özgenç bunların hukuka uygun uygulamaya zemin oluşturamayacağını savundu. Prof. Özgenç, TBMM'nin yeni yasama döneminde, hukuka aykırılığı açık seçik ortada olan bu kanuni düzenlemelerin değiştirilerek hukuka geri dönmeye yönelik bir düzenleme yapması gerektiğinin altını çizdi.
<< Önceki Haber Ceza yasalarının mimarı Özgenç'ten yeni Meclis'e çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER