CHP'li Emir: MİT görevini yapmadı; müsteşarı bir an evvel istifa etmeli


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, İstanbul Sultanahmet'te 10 turistin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan canlı bombalı saldırısına ilişkin MİT'in görevini yapmadığını savundu. Emir, "MİT Müsteşarı bir an evvel istifa etmelidir." dedi.

Mecliste düzenlenen basın toplantısında konuşan Emir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının anayasal dayanakları olmadığını söyledi. Yasaklar nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunu vurgulayan CHP'li vekil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), sokağa çıkma yasaklarına ilişkin şu aşamada başvurucular açısından tedbir verilmesi için yeterli veri olmadığına, ancak başvurunun esastan öncelikli olarak incelenmesi yönünde karar verdiğini hatırlattı.

Murat Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Basından öğrendiğimiz kadarıyla AİHM, Türkiye Hükümeti'ne, 'Bu yasağın yasal dayanağı nedir?', 'Bu uygulamalar sırasında sağlık hizmetleri yeterli bir biçimde verilmekte midir?' ve 'Oradaki vatandaşların temel hakları ve ihtiyaçları karşılanmakta mıdır?' şeklinde üç soru sormuş. Türkiye Hükümeti'nin, hükümetimizin bu sorulara nasıl cevap verdiğini biz bilmiyoruz. Ancak bu uygulamaların yasal ve anayasal dayanağı olmadığını çok iyi biliyoruz. İkinci ve üçüncü sorulara yanıt ise işte raporumuzda içerisinde; Sur'da gördüklerimiz, sağlık hizmetleri hiçbir şeklide verilmemekte ve oradaki insanların temel ihtiyaçları bile hiçbir şekilde karşılanamamaktadır. Hatta o kadar ki oradaki insanların ne durumda olduğunu dahi bilememekteyiz. Sokağa çıkma yasakları oradaki insanlarımızı hastanesiz, eczanesiz, doktorsuz, eğitimsiz, aç, susuz bırakmıştır."

İstanbul'daki bombalı saldırısına ilişkin de MİT'in görevini yapmadığını ifade eden CHP Ankara Milletvekili, "Her gün tehdit ettikleri, payladıkları, azarladıkları, işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya bıraktıkları, özenli ve tarafsız gazeteciler kadar dikkatli davranmadılar; MİT görevini yapmamıştır. Aslında gazetecilerin dahi en dar olanaklarla ortaya koyduğu MİT'in her türlü olanağına rağmen ortaya koyamadığı isimler, İstanbul'da gezinen canlı bombalar, onların bağlantıları herkes açısından malumdu, biliniyordu. Bu nedenle MİT görevini yapmamıştır ve MİT Müsteşarı'nın bir an evvel artık istifa etmesi gerekmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Emir: MİT görevini yapmadı; müsteşarı bir an... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER