CHP'li Sındır BMÇMS Taraflar Konferansı hazırlık toplantısına katıldı

CHP'li Sındır BMÇMS Taraflar Konferansı hazırlık toplantısına katıldı

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (BMÇMS) Taraflar Konferansı hazırlık toplantısına katıldı. TBMM'de düzenlenen toplantıda, 12-23 Ekim 2015 arasında Ankara Ticaret Odası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek olan 12 oturumun hazırlıkları ele alındı. Konferansa katılacak milletvekillerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Melih Ulueren tarafından brifing verildi.

Toplantıya ayrıca İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, Kütahya Milletvekili Alim Işık ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile TBMM Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığı yetkilileri ve başkanlık görevlileri katıldı. Konferans kapsamında yapılacak toplantılara, BM yetkililerinin yanında pek çok ülkeden parlamenterler, bakanlar ve kitle örgütü temsilcisinin katılacağını ifade eden Milletvekili Sındır, "Çölleşme sorunu, ciddi bir tehlike oluşturmakta. Çölleşmeyle ülkelerin ekonomik, sosyal ve çevre yapıları doğrudan etkilenmekte. Bu durum beraberinde gıda, beslenme, göç gibi sorunları getirmekte. Bu nedenle günümüzde çölleşme, kuraklık ve iklim değişiklikleri, dünya kamuoyunun öncelikli konuları arasında yer almaktadır. Bu anlamda uluslararası toplumun, sorunun çözümü ve ilgili ülkelerin yardımına ilişkin işbirliği büyük önem taşımaktadır. Kalkınmanın, gelişmenin çevresel olarak sürdürülebilirliği, çölleşmeyle mücadelenin yöntemine de büyük önem vermektedir." dedi. 20-21 Ekim tarihlerinde yapılacak 11. Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı'na da katılacak olan Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Ülkemizde yapılacak bu toplantıların çölleşmeyle mücadelede sonuç alıcı adımlara, ülkeler arasında işbirliğinin gelişimine önemli katkıları olacaktır. Dünya kamuoyunun izleyeceği konferansın, dünyada yaşanan açlık, savaş ve göç sorununa karşı işbirliğinin geliştirilmesini, dünya barışına da katkı sunmasını dilerim."

31 Temmuz ve 1 Ağustos 2014 tarihlerinde Namibya'da yapılan toplantıda, BMÇMS 12. Taraflar Konferansı'nın Türkiye'nin evsahipliğinde Ankara'da düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Konferans kapsamında 20-21 Ekim 2015 tarihlerinde 11. Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı yapılması kararı benimsendi. Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 13–14 Temmuz tarihlerinde Almanya'nın Bonn şehrinde düzenlenen Parlamenterler Yuvarlak Masa Toplantısı'na da TBMM heyetiyle katılmıştı.

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), 17 Haziran 1994 tarihinde Paris'te kabul edildi. 115 ülkenin imzalamasıyla 26 Aralık 1996'da yürürlüğe giren sözleşmeye, Türkiye'nin aralarında bulunduğu 195 ülke taraf oldu. Sözleşmenin kabul tarihi olan 17 Haziran, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü ilan edildi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Sındır BMÇMS Taraflar Konferansı hazırlık toplantısına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER